Yoga - Meditatie - Ayurveda

kapha

Kapha informatie

 

Kenmerken van Kapha

 

Kapha: beginsel van stabiliteit. 
Kapha is die levenskracht die gevormd wordt door het element water onder invloed van aarde. Bij kapha gaat het om het aardse, de samenhang, de vormende kracht.
 
Kapha is verantwoordelijk voor de opbouw van het lichaam en is stabieler dan de andere twee dosha’s, pitta en vata.
 
Kapha kan wel wat traag zijn en moet dus wel geprikkeld worden om niet te passief te worden. Omdat ze wat traag en afwachtend kunnen zijn worden ze niet snel geïrriteerd en leven daardoor ook vaak lang. De lichamelijke functies die door Kapha worden beheerst zijn: weefselvorming, celvorming, gewrichten en gewrichtsvloeistof, beendergestel, hersenvocht, slijmvliezen.
 

Zetel van Kapha in het lichaam: hoofdzetel borstkas

Lichamelijke kenmerken van Kapha: lichaamsbouw is stevig/zwaar, huid is vettig/glanzend/soepel, haar is dik en olieachtig, tanden zijn sterk en wit, nagels zijn groot, zacht en blank, ogen zijn groot, spijsvertering is goed, stem is vol, bewegingen zijn langzaam, slaap is diep en rustig, seksleven is goed en constant en is een heel aantrekkelijke partner.

 

Geestelijke kenmerken van Kapha

Innerlijke rust, goede sociale vaardigheden, vol liefde, vrijgevig, vriendelijk, goede lange termijn geheugen, spaarzaam.

 

Kapha – element water/aarde – kwaliteit is stabiliteit

 

Kaphabalancerend leef- en voedingsadvies

  • Mensen met een dominerende kapha-dosha in hun constitutie zijn niet snel in veranderingen. Ook verkeerde leef- en voedingsgewoonten hebben bij hen niet direct een nadelig effect. Op den duur kunnen echter wel degelijk klachten ontstaan, gerelateerd aan een kapha-disbalans. Deze hebben dikwijls te maken met overgewicht, een gevoel van zwaarte en traagheid.
  • Kapha balancerende leefwijze; voor kapha mensen is het belangrijk te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Breng in je weekprogramma een aantal keren, dat je fietst, (hard)loopt, fitness of een andere bewegingssport doet. Kijk daarbij wat bij jou past. Sta vroeg op, zeker niet na 7.30 uur. Vermijd dutjes overdag. Zorg voor voldoende variatie in je bezigheden overdag.

 

Smaken

  • Kaphabalancerende voeding; de smaken waar een kapha-mens voorzichtig mee moet zijn, zijn zoet en zout. Suiker, vet en veel koolhydraten zijn voor kapha minder gunstig. Licht voedsel verdient de voorkeur voor de van nature zware dosha.
  • Stimulerend voedsel met scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur. Ook zuur mag nog wel gebruikt worden.
  • Omdat kapha van zichzelf koud is, heeft warm voedsel de voorkeur. Houd de rauwkost daarom beperkt. Gebruik het vooral ter stimulans, bijvoorbeeld pittige salade, vezelrijk voedsel.
  • Een goede bereidingswijze voor kapha is smoren, roerbakken met weinig olie of boter, grillen. Koken, stomen, pocheren kan uiteraard ook, maar realiseer je dat kapha vochtig is van aard. Gebruik daarom niet meer water dan nodig is.
  • Zie het ontbijt als een manier om de dag te starten, niet zozeer als noodzakelijke voeding. Houd het daarom licht, maar liefst warm, bijvoorbeeld een geroosterd broodje, een maïsbroodje uit de oven. Een kopje bittere chocolademelk is goed met een beetje honing. Houd ook de lunch en het diner licht. Het is voor een kapha niet erg om eens een maaltijd over te slaan of zo nu en dan een (sap)vastendag in te lassen.
     

Gebruik bij voorkeur:

  • Lichte voeding, pittig en stimulerend van smaak.
  • Groenten: vrijwel alle groenten;
  • Fruit: appels, abrikozen. Granaatappels, peren, cranberry’s, gedroogde vruchten;
  • Granen: gerst, maïs, rogge, gierst, boekweit, rijst;
  • Zuivel: magere melk, gekookte eieren mogen;
  • Vlees en vis: wit vlees, vis (niet te vet), garnalen;
  • Peulvruchten: alle, behalve sojaproducten;
  • Oliën: amandel-, maïs-, saffloer-, zonnebloem- of mosterdolie;
  • Zoetstoffen: honing (niet verhitten)
  • Noten, zaden: pompoen-, zonnebloempitten;
  • Kruiden en specerijen: alle. Gember is heel goed!
     

Wees matig met of laat achterwege:

  • Voeding met veel vet en/ of suiker, vooral als ze koud zijn. IJs, koude dranken, gefrituurd voedsel, volle melk, roomboter, suiker;
  • Groenten: courgettes, komkommer, tomaten, sweet potatoes;
  • Fruit: ananas, avocado, banaan, dadels, druiven, kokosnoot, mango’s, meloenen, perziken, pruimen, vijgen;
  • Granen: haver, veel tarwe;
  • Zuivel: alle producten, behalve magere melk, gekookte eieren;
  • Vlees: rood vlees, schaal- en schelpdieren;
  • Peulvruchten: sojaproducten;
  • Oliën: alle, behalve amandel-, maïs-, saffloer-, zonnebloem- of mosterdolie;
  • Zoetstoffen: alle, behalve onverhitte honing;
  • Noten, zaden: alle, behalve pompoen- en zonnebloempitten;
  • Kruiden, specerijen: zout.  
     

Kapha richtlijnen samengevat:

  • Warm en licht voedsel;
  • Droog voedsel omdat kapha vochtig is;
  • Minimaal suiker, boter en olie gebruiken, eventueel wat maïsolie of amandelolie;
  • Smaken scherp, bitter en wrang;
  • Stimulerend voedsel door middel van kruiden;
  • Bij elke maaltijd wat bitter, door middel van bittere groenten of salade van bladgroenten;
  • Teveel zout zal het vasthouden van vocht verergeren. De maaltijden moeten licht zijn, gekruid en warm voedsel zal de spijsvertering stimuleren. Het kapha diëet kan men ook goed volgen wanneer men in de ochtend niet goed op gang komt. Bij het bereiden van maaltijden een droge bereidingswijze (roerbakken, grillen) zijn voor kapha beter. Gebruik komijn, fenegriek, sesamzaad en geelwortel. Zij zijn zowel bitter, als samentrekkend. Als in de ochtend de luchtwegen dichtzitten, is het goed om warm water met gember, citroensap en honing te drinken.
     

Kapha eigenschappen zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • goed ontwikkeld lichaam;
  • neiging tot overgewicht;
  • zware bouw;
  • brede borstkas;
  • dikke huid;
  • goede spierontwikkeling;
  • goede gezonde teint;
  • zachte, glanzende en vette huid;
  • donkere, zwarte of blauwe ogen met helder wit oogwit;
  • bewegen soepel en gracieus;
  • weinig transpiratie;
  • slapen goed en lang;
  • goed uithoudingsvermogen;
  • erg vitaal.
     

Spijsvertering, eetlust, voedsel en drank van het Kapha type:

  • goede eetlust;
  • trage spijsvertering;
  • houden van prikkelende, bittere een scherpe smaken.
     

Karaktereigenschappen van het Kapha type:

  • zijn meestal gelukkig en tevreden;
  • zijn tolerant;
  • zijn rustig;
  • zijn vergevingsgezind;
  • zijn liefdevol;
  • soms wat gulzig;
  • soms wat hebberig of bezitterig;
  • kennen soms afgunst;
  • zijn langzaam van begrip maar onthouden veel;
  • zijn vaak welvarend en kunnen geld goed vasthouden.
     

Het weer in blans krijgen van Kapha

Belangrijk voor alle kapha types is het nemen van voldoende lichaamsbeweging, liefst iedere dag. Eet niet te veel en breng variatie in je schema. Zoek nieuwe uitdagingen en ga sleur uit de weg.
 

Kort samengevat ziet de beste levensstijl er zo uit:

  • doe meer aan sport en lichaamsbeweging;
  • sta vroeg op en ga op tijd naar bed;
  • vermijd alcohol, nicotine, koffie en zwarte thee;
  • span je niet te veel in;
  • voorkom haat en jaloezie, leer je gedachten af te leiden;
  • vermijd zware en vette spijzen;
  • zoek uitdagingen;
  • voorkom sleur;
  • breng variatie aan;
  • eet minder.
     

Voeding

Alles wat we eten en vervolgens niet goed verteren, vormt giftige afvalstoffen, die in Ayurveda ‘Ama’ genoemd worden. ‘Ama’ verstopt de fijne lichaamskanaaltjes (Srotas), en wanneer vitale kanalen geblokkeerd worden, veroorzaakt ‘Ama’ fysieke en mentale problemen. Dus ‘Ama’ verstopt het lichaam en verhindert een goede spijsvertering. Goed eten is daarom nodig.

Kapha types voelen zich bijna altijd aangetrokken tot zoet, hartig en vooral vet voedsel. Maar bittere, scherpe en pittige smaken brengt Kapha types het meeste in balans. Eet daarom licht en droog voedsel en vermijd zuivel, koude, vette en olieachtige producten.

Kapha neemt toe in het voorjaar. In deze tijd van het jaar kan ieder type wat voeding nemen die de Kapha verminderd om zo Kapha weer in balans te krijgen.