Yoga - Meditation - Ayurvedic

Meditatie kussens & bankjes

Het gebruik van meditatiekussen of meditatiebankje helpt bij het aannemen van de juiste houden, waardoor een meditatieve toestand het beste tot uiting komt. De lichaamsbouw en de soepelheid van de beoefenaar bepaalt de hoogte en breedte van het meditatiekussen of meditatiebankje.
 

Waarvoor dient een meditatiekussen of een meditatiebankje?

Een meditatiekussen of meditatiebankje helpt mee om de juiste houding aan te nemen, waardoor een meditatieve toestand het beste tot uiting kan komen. Het is goed om op de grond te zitten. Vanuit het hindoeïsme wordt gesproken over de God Isvara. Zijn energie is het sterkst aanwezig op de grond. Deze energie zorgt voor rust en concentratie. Het is belangrijk de rug zo recht mogelijk te houden en lichaam en geest te ontspannen.

 

Hoogte en breedte van meditatiekussens

De hoogte en breedte heeft te maken de lichaamsbouw en soepelheid van de beoefenaar. Mensen die veel mediteren en flexibele spieren hebben zitten graag zo laag mogelijk. Wanneer het lichaam die bouw niet heeft, is het juist prettiger om hoger te zitten. Op yogascholen zie je daarom dat sommige beoefenaars zelfs op twee kussentjes gaan zitten. Beginners leggen veelal kussentjes of yogablokken onder de knieën om prettiger te zitten. Mensen met een breed zitvlak willen liever een breed yogakussen om op plaats te nemen. Het gaat erom wat wordt als comfortabel ervaren. De meditatiekussens zijn daarom leverbaar op verschillende hoogtes en breedtes. Wanneer er meer gewenning is aan het mediteren, kan in de loop van de tijd wat vulling uit het kussen worden gehaald. Wereldwijd is de meest gebruikte maat circa 12 cm hoog met een diameter van 30 cm.

 

Kleur van de meditatiekussens

Over smaak valt te twisten, maar achter een kleur zit wel veel betekenis. Kijk u vooral eens bij de chakra’s. Op deze site zult u  meer over de betekenis van een kleur te weten te komen. Gaat de wens uit naar een rustige (Shiva energie) kleur of juist naar een vurige kleur (Rajas)? De meest verkochte kussens zijn van één bepaalde kleur, maar wij hebben ook kussens met een combinatie van kleuren, motieven en een mooie opdruk, in ons assortiment.

 

Materiaalkeuze

De stof van de hoezen van onze meditatiekussens, hebben allemaal een hoge kwaliteitsnorm. Over het algemeen zijn ze vervaardigd van hoogwaardig biologisch katoen. Ook zijn er kussens in een velours uitvoering. De meeste meditatiekussens hebben een binnenhoes waardoor de hoes gemakkelijk kan worden gewassen. De meditatiekussens zijn gemaakt van katoen, voor het reinigen van de hoezen gelden de gebruikelijke wasvoorschriften.

 

Vulling van een meditatiekussen

  • Boekweitkaf wordt het meest gebruikt als vulling. Het is veerkrachtig, verkoelend en zit prettig. Boekweitkaf is duurzaam en blijft lang goed. Na veelvuldig gebruik slijt de vulling iets, geen probleem want navullen is mogelijk. Daarnaast is het goed de boekweitvulling eens in de 1 á 2 jaar eruit te halen, om deze te laten ademen.
  • Kapok is een andere vulling voor meditatiekussens, deze is zachter dan boekweitkaf.  Het nadeel van kapok is dat het veel sneller inzakt en dan minder prettig zit.
  • Andere vulmaterialen zijn katoen of synthetische stoffen.

 

Prijs/kwaliteit

Wij trachten de beoefenaar een zo’n goed mogelijk product te leveren, wat aan hoge eisen voldoet. We kijken naar de comfortabelheid, kleurechtheid, is het goed wasbaar en heeft het een lange levensduur. Wat eveneens onze aandacht heeft, is de aandacht voor het milieu en welzijn van mensen en producenten. Het merendeel van onze producten betrekken wij vanuit India. We hebben over deze zaken goede afspraken gemaakt. We weten dat de mensen daar goed worden behandeld en een redelijk salaris ontvangen. We zoeken zoveel mogelijk naar grondstoffen die biologisch worden geteeld en zo min mogelijk het milieu belasten.
 

Wij leveren daarom onze kussens tegen een verantwoordelijke en lage prijs! Vergelijkt u het maar met onze collega’s die ook meditatiekussens verkopen. De meditatiebankjes worden in Nederland gemaakt van hout met het cfk keurmerk.