Yoga - Meditation - Ayurvedic

Wat is meditatie?

 

Om helder te krijgen wat meditatie is, vraagt een langdurig concentratie en onderzoek.   

 

Meditatie is een manier om de geest en het lichaam tot rust te brengen. Mediteren is het werkwoord van meditatie.
Bij mediteren gaat het om concentratie, meditatie en contemplatie. Concentreren is het samentrekken van gedachten, het concentratievermogen is het vermogen om zich te concentreren. Dit lijkt eenvoudig maar dat is het zeker niet. Meditatie is de overpeinzing, mediteren dus overpeinzen, jezelf in gedachten brengen. En dan is er nog contemplatie, dat is de bespiegeling of beschouwing van een bijbeltekst of van jezelf. Deze drie onderdelen van het mediteren zorgen voor scherpere inzichten, waarbij verlangens worden beheerst. Het is de laatste grote stap van het Achtvoudige pad van Patanjali.

 

Meditatie transformeert het negatieve in haar of zijn ‘zijn’ als woede, haat en stress in positieve als geluk, mededogen en wijsheid. De beoefenaar ontwikkelt een alles overziende blik over haar of zijn leven. Meditatie geeft balans in het leven.

 

Meditatie bestaat uit drie stappen:

 

1. Concentratie
Hierbij treed je naar ‘binnen’, naar je kern, je innerlijk. Je geest wordt eenpuntig. Het leidt tot kalmte en inzicht. Let hierbij op je ademhaling of chant in stilte een mantra.

 

2. Meditatie
Hier dwaalt de geest niet meer af, je voelt je niet verbonden.

 

3. Contemplatie
Is het eenworden met AL. Deze staat is niet voor ons allemaal weggelegd, het vergt oefening en de beheersing van het voorgaande.