Yoga - Meditatie - Ayurveda

pitta

Pitta informatie

 

Kenmerken van Pitta

 

Pitta: beginsel van transformatie.

Pitta is die levenskracht die gevormd wordt door het element vuur onder invloed van water. Pitta is het vuur van de transformatie. Verbranding is een transformatieproces. Pitta heeft in het lichaam te maken met stofwisseling en de spijsvertering. Pitta personen kunnen nogal eens last hebben van een vurig karakter. 

De lichamelijke functies die door Pitta worden beheerst zijn: metabolisme, spijsvertering, hormoon- en enzymhuishouding, gezichtsvermogen, kleuring, onderkant maag, zweetklieren, bloed, ogen, huid, hart en lever.

 

Zetel van Pitta in het lichaam: hoofdzetel is dunne darm

Lichamelijke kenmerken van Pitta: normaal postuur, huid is normaal en heeft weinig pigment, haar is vrij dun en niet diep van kleur (soms last van haaruitval), tanden en nagels normaal, ogen indringend en normaal van grootte, goede spijsvertering en frequente stoelgang, stem is duidelijk en enigszins scherp, seksleven is middelmatig tot goed, seksuele uitstraling is niet zo groot, duidelijke manier van bewegen en lopen, gevoelig voor warmte, slaap is middelmatig tot goed.

 

Geestelijke kenmerken van Pitta

Doortastend, scherpe intelligentie, grote emotionaliteit, charmant, hoffelijk, accuraat, strijdvaardig, goed inzicht, goede leiderschapskwaliteiten, drijvende energie, goed geheugen.

 

Pittadosha – element vuur/ water – kwaliteit is transformatie

 

Pitta-balancerend leef- en voedingsadvies

  • Pitta-typen zijn warm en vurig. Het zijn mensen van actie, geneigd hun denken om te zetten in daden. Ze hebben van nature een sterke spijsvertering. Wanneer deze kwaliteiten te sterk worden is het goed ze te matigen. Zorg daarom als pitta-mens voor voldoende verkoeling. Begeef je niet in situaties, die lichamelijk of geestelijk verhitten. Je zult het ook niet als zo prettig ervaren. In sauna’s of tijdens de warme zomermaanden transpireer je sterk en snel. In discussies en bij meningsverschillen zul je merken, dat je fel wordt, je gelijk wilt doorzetten, misschien zelfs boos of agressief wordt en daar achteraf dan spijt van kunt hebben. Het is beter je zelf dit bewust te zijn en je zelf tijdig te matigen.
  • Wat je leefpatroon betreft kun je de normale schema’s aanhouden. Het is niet nodig extra lang of kort te slapen. Zorg voor een normale gemiddelde nachtrust. Regelmaat in het leefpatroon is ook goed voor een pitta, omdat dat opwinding kan voorkomen. Het is eigenlijk alleen in dat opzicht van belang.
  • Je kunt je pitta kwaliteiten (heldere geest, vormende creativiteit, leiderschap, daadkracht) benutten, maar probeer je steeds bewust te zijn hoe je er mee omgaat, zodat je extremen kunt vermijden. Bedenk dat onze samenleving geneigd is je pitta eigenschappen te stimuleren. Ken dus je grenzen!

 

Smaken

Pitta-balancerende voeding vermijdt of beperkt de smaken scherp en zuur. De spijsvertering is al van nature sterk en hoeft niet nog extra gestimuleerd te worden. In de pitta voeding mogen zowel de vata versterkende smaken bitter en wrang als de kapha versterkende smaken zoet en zout worden opgenomen. Daarbij is het toch verstandig wat matig te zijn met zout omdat deze smaak toch ook pitta versterkende trekken heeft. Als pitta type kun je jezelf de vraag stellen of je in je zelf in je poging de pitta te balanceren wat naar de vata of naar de kapha kant zult gaan. Ben je een bewegelijke pitta werk je wat meer met zoet (en zout) ben je een rustige pitta werk je wat meer met bitter en wrang.

 

In de Ayurveda wordt in het algemeen niet gepleit voor het gebruik van rauwkost, maar door de sterke spijsvertering kan een pitta wel wat rauwkost verwerken. Ook koele voeding kan hij/zij meer dan de andere typen gebruiken, zeker in de zomer. Maar wees toch voorzichtig met het doven van de agni (spijsverteringsvuur) door “ijs toe”! Gebruik in elk geval geen gloeiend hete spijzen of dranken. Laat het eten matig zwaar zijn.

Bedenk verder dat vrijwel alle kruiden scherp zijn en pitta verhogen en dat salades veelal met zuur worden aangemaakt en dan dus ook pitta verhogend zijn. Wees dus matig met kruiden.

 

Bij voorkeur gebruiken*:

  • Groenten:

aardappelen, asperges, bloemkool, broccoli, courgettes, erwten, groene bladgroenten, komkommer, kool, okra, paddenstoelen, paprika, selderij, sla, sperziebonen, spruitjes, witlof, zoete aardappelen.

  • Peulvruchten:

kikkererwten, mungbonen, tahoe (tofu) en andere sojaproducten.

  • Vruchten:

zoet en rijp fruit! ananas, appels, avocado’s, druiven, gedroogde pruimen, kersen, kokosnoot, mango’s, meloenen, peren, pruimen, rozijnen, sinaasappels, vijgen.

  • Granen:

gerst, haver, tarwe, witte rijst.

  • Zuivel:

boter, ghee, melk, wit van eieren, ijs.

  • Vlees en vis:

garnalen, kalkoen, kip (kleine hoeveelheden)

  • Oliën:

kokosolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie.

  • Zoetstoffen:

alle zijn acceptabel, behalve honing, stroop en melasse.

  • Noten/zaden:

kokos, pompoenpitten, zonnebloempitten.

  • Kruiden: 

In het algemeen vermijden, maar dille, geelwortel (kurkuma) kaneel, kardemom, korianderzaad, kruizemunt, saffraan, venkel en kleine hoeveelheden komijn kunnen wel vanwege hun zoete, bittere of samentrekkende aard.

 

Vermijd of beperk dus zure melkproducten zoals kaas, yoghurt, karnemelk, zure room evenals andere zure producten zoals tafelzuur, zure augurken etc. En vermijd ook extra hete kruiden als sambal, pepers, ketjap.

 

Pitta richtlijnen samengevat:

  • Verkoelende of warme, geen dampend hete voedingsmiddelen
  • Smaken bitter, zoet en wrang
  • Bitter en wrang kan pitta nemen in de vorm van salades en peulvruchten, deze laatste beteugelen de eetlust en halen overtollig vocht weg
  • In de zomer koel verfrissend voedsel, salades van bladgroenten
  • Teveel pitta kan zuurte geven, daarom matig met kaas, yoghurt, zure room, augurken;
  • Gefermenteerd en alcohol verhogen pitta
  • Kruidenthee als pepermunt en zoethout
  • Veel melk, granen en groenten
  • Gefrituurd is warm, zout en zwaar en voor pitta niet goed, ook bewerkt voedsel is veelal te zout en/of te zuur
  • Ontbijt van brinta, muesli of graanproducten
  • Rood vlees werkt verhittend

 

Pitta eigenschappen zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Gemiddelde lengte, slank en fijngebouwd
  • Rood of bruin haar
  • Vroeg grijs of kalend
  • Dun en zijdezacht haar
  • Zachte warme huid
  • Weinig rimpels
  • Koperachtige, geelachtige, rode of blanke huidsteint
  • Groene, grijze of bruine ogen
  • Zachte nagels
  • Scherpe neus met soms een rood topje
  • Sterk metabolisme
  • Goede spijsvertering
  • Hoge urineproductie
  • Neiging tot overmatig transpireren
  • Vaak warme handen en voeten
  • Kunnen slecht tegen veel zonlicht
  • Kunnen slecht tegen hitte
  • Kunnen slecht tegen hard werken
  • Slapen vaak lang en ononderbroken

 

Spijsvertering, eetlust, voedsel en drank van het Pitta type:

 

  • Goede spijsvertering
  • Eten en drinken veel
  • Houden van zoete, bittere en scherpe smaken

 

Karaktereigenschappen van het Pitta type:

  • Snel van begrip
  • Intelligent
  • Goede sprekers
  • Neigen naar haat, boosheid en jaloezie
  • Willen graag leider zijn
  • Houden van materiële zaken, dus ook bezit
  • Hebben het financieel vaak goed
  • Pronken graag met luxe en weelde

 

Het weer in balans krijgen van Pitta

Mensen waarbij pitta uit balans is, dus mensen met een teveel aan pitta, kunnen slecht tegen alcohol en sigaretten, ook overwerk, overmatige inspanning en oververhitting verdragen ze slecht. Als ze uit balans zijn kunnen ze overmand worden door negatieve emoties als vijandigheid, jaloezie en intolerantie. Pitta typen doen er goed aan letterlijk en figuurlijk voor afkoeling te zorgen. Als pittamensen aan lichaamsbeweging doen, doen ze het het best op het koelste gedeelte van de dag.

 

Kortweg ziet de beste levensstijl er zo uit:

  • voorkom overmatige geestelijke activiteit (denken en spreken)
  • rook niet
  • vermijd harde en agressieve muziek
  • vermijd hitte en teveel directe zon (zomer)
  • neem voldoende vrije tijd
  • neem voldoende lichaamsbeweging
  • zoek nieuwe uitdagingen
  • vermijd sleur- neem geen alcohol, koffie, drugs of zwarte thee