Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Meditatie Centra
 

Vajra Vidya Centrum Nederland

Vajra Vidya Nederland is opgericht in de zomer van 2001. Vajra Vidya betekent ‘onvernietigbare kennis’. Vajra Vidya Nederland is onderdeel van een netwerk van centra en studiegroepen in Azië en in het Westen. Sinds het voorjaar van 2003 is Vajra Vidya een boeddhistisch kerkgenootschap. Deze rechtsvorm past juridisch en fiscaal het beste bij de verwezenlijking van de doelstellingen. Vajra Vidya organiseert cursussen, studie- en meditatiebijeenkomsten.

De naam Vajra Vidya
In de zomer van 2001 heeft Venerable Thrangu Rinpoche de naam aan het centrum gegeven. Dit gebeurde tijdens een week van onderricht in Vancouver, Canada. Daarmee werden de cursussen die al gegeven werden ondergebracht in het centrum en werd Venerable Thrangu Rinpoche de spiritueel leraar van het centrum. Dat betekent dat Venerable Thrangu Rinpoche Vajra Vidya met raad en daad bijstaat in het vormgeven van het centrum en het cursusaanbod.

Vajra Vidya heeft als voornaamste doel mensen in contact te brengen met het (Tibetaans) boeddhistisch pad. Niet alleen biedt Vajra Vidya de gelegenheid om dit pad door studie en meditatie te verkennen, maar ook om het in zijn oorspronkelijke en traditionele vorm te volgen. Vajra Vidya geeft hiertoe de mogelijkheid door het houden van studie- en meditatiebijeenkomsten, het verzorgen van cursussen, het geven van (individuele) meditatiebegeleiding en het uitnodigen van leraren uit de traditie.

Thrangu Rinpoche
Venerable Thrangu Rinpoche heeft Antoon Kamp toestemming gegeven om onder de vlag van Vajra Vidya cursussen en meditatiebijeenkomsten te organiseren. Daarnaast komt met een zekere regelmaat Lama Kunga naar Nederland om studie- en of meditatiebijeenkomsten te verzorgen. Lama Kunga is resident Lama in Hallscheid, Duitsland, waar hij op dit moment een driejaren retreat begeleidt. Lama Kunga behoort als monnik tot het klooster van Venerable Thrangu Rinpoche. Ook Tulku Damchö Rinpoche verzorgt programma’s voor het centrum. De grootste wens is om in de toekomst een bezoek van Venerable Thrangu Rinpoche in Vajra Vidya’s  Nederlandse centrum te kunnen organiseren.

Boeddhistisch Centrum
voor studie en meditatie
Birkstraat 95-20
3768 HD Soest
Nederland

Internet: http://www.vajravidya.nl

 

Dhammadipa Vipassana Meditatiecentrum

Dhammadipa is een vipassanameditatiecentrum behorend tot de Theravada-traditie in de lijn van Mahasi Sayadaw.

Het biedt begeleiding voor en mogelijkheden:
•    Beoefening van vipassanameditatie;
•    Bestudering van de leer van de Boeddha (dhamma en abhidhamma) en aanverwante activiteiten, zoals themadagen rond bijvoorbeeld mettameditatie.

Ook is Dhammadipa een levende, open sangha ofwel gemeenschap. Hier kunnen mensen die op zoek zijn naar zingeving en spiritualiteit kennis maken met het boeddhistische spirituele pad. Diegenen die dit pad reeds bewandelen kunnen elkaar hier ontmoeten, ervaringen uitwisselen en hun kennis en inzichten verdiepen.

Het Centrum is in 2010 opgericht met als naam Dhammadipa Vipassana Meditatie Centrum Amsterdam. In de periode 1992 – 2010 is het centrum beheerd door Jotika Hermsen vanuit de Stichting Sangha Metta en daarvoor door wijlen Mettavihari.

Dhammadipa onderschrijft de eenheid van de drie juwelen: Boeddha, Dhamma en Sangha. Uitgangspunt is, dat de beoefening van vipassana een op zichzelf staande weg is die uiteindelijk leidt naar de realisatie van verlichting.

Dhammadipa is toegankelijk voor:
•    Iedereen die op zoek is naar bezinning, spiritualiteit en bevrijding; die de kwaliteit van zijn inzicht wil verbeteren, met als voorbeeld de oorspronkelijke leraar: de Boeddha
•    Iedereen die op zoek is naar training van de geest en scholing van het hart door meditatie en bestudering van de leer van de Boeddha: de Dhamma
•    Iedereen die op zoek is naar een gemeenschap van beoefenaren, die het persoonlijke ontwikkelingspad met anderen wil bewandelen: de Sangha

Dhammadipa is een stichting zonder winstoogmerk, die de essentie van de leer van de Boeddha in Nederland verspreidt en onderwijst op basis van donaties. 

Uitgangspunt is dat je de eigen bevrijding alleen kan vinden door eigen inzet. Vipassana beoefening is de belichaming van de eigen inzet om die bevrijding te bewerkstelligen.

Dhammadipa Vipassana Meditaiecentrum
St. Pieterspoortsteeg 29-1
1012 HM Amsterdam
Nederland
Telefoon: 020-6264984

Internet: http://www.dhammadipa.nl

 

Vipassana Meditatie Centrum Dhamma Pajjota

Wat is Vipassana-meditatie?
Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze zijn’ en is een van de oudste meditatietechnieken uit India. Het is een universele remedie voor universele kwalen, een kunst om te leven. Bekijk een introductie tot Vipassana door Dhr. Goenka.

Hoe is het te leren?
De techniek van Vipassana-meditatie wordt onderwezen tijdens 10-daagse residentiële cursussen. De cursussen worden uitsluitend gefinancierd door vrijwillige bijdragen. 

Waar kan dat?
Cursussen worden georganiseerd in het Vipassana-meditatiecentrum Dhamma Pajjota in Dilsen-Stokkem (België). Ook op vele andere plaatsen in de wereld worden cursussen aangeboden, zie www.dhamma.org.

Dhamma Pajjota (Licht of Lamp van Dhamma) is gelegen in Dilsen in een landelijk gebied, omgeven door bossen en velden. Het ligt dicht bij de grenzen van België, Nederland en Duitsland. Het centrum wordt ondersteund door oud-studenten (dat wil zeggen, studenten die minstens één 10-daagse cursus bij S.N. Goenka of een van zijn assistent leraren hebben afgerond) uit deze drie landen, en cursussen worden gegeven in het Nederlands, Duits, Frans en Engels.

Het terrein beslaat ongeveer 4,5 hectare en heeft ruime wandelgebieden met veel oude bomen en een fruitboomgaard. Het grootste gebouw heeft drie verdiepingen, die gebruikt werden als familiehotel. Er kunnen ongeveer 80 mensen in verblijven, voornamelijk in tweepersoons kamers met badkamer. Een ander gebouw, het voormalige restaurant, beschikt over een keuken en eetzalen. Ook bevindt zich er het kantoor en de accommodatie voor vrijwillige medewerkers.

Dhamma Pajjota
Driepaal 3
B - 3650 Dilsen-Stokkem
België

Internet: https://www.pajjota.dhamma.org/nl

 

Kadampa Meditatie Centrum Nederland

Het KMC Nederland is een Boeddhistisch meditatiecentrum in Zuid-Limburg en een lid van de Nieuwe Kadampa Traditie-Internationale Kadampa Boeddhistische Unie (NKT-IKBU). De NKT-IKBU is een Mahayanaboeddhistische traditie, gesticht door Geshe Keslang Gyatso, die mensen ongeacht hun achtergrond probeert te helpen vrede en geluk te vinden door middel van het bestuderen en beoefenen van Boeddha’s onderwijs.

Kadampa Meditatie Centrum Nederland
Graafstraat 39
6305 BD Schin op Geul Limburg
Nederland

Internet: http://www.kmcnederland.nl