Yoga - Meditatie - Ayurveda
 • nl
 • en
 • de
 • fr

Ashtanga yoga

 

Ashtanga yoga betekent letterlijk 'het acht ledematen yoga'. Het draait hierbij om zuivering, dat is opgebouwd uit acht spirituele zuiveringen. In Ashtanga yoga worden de asana’s beoefend met Vinyasa en Tristhana.

 

De Vinyasa is een ademhalingstechniek die bestaat uit een gelijkmatige inademing en uitademing. De Tristhana betekent zoveel als de eenheid van de drie: houding, ademhalingstechniek en aandacht. Deze drie zouden in harmonie met elkaar uitgevoerd moeten worden. Ashtanga yoga is een van de meest beoefende vormen van yoga.

 

Wanneer beweging en adem samensmelten, de energie draagt het lichaam schijnbaar moeiteloos en focus van de buitenkant naar binnen, dan wordt Tristana bereikt. Ofwel: via vinyasa, bandha en drishti wordt de spirituele dimensie in de Ashtanga yoga bereikt.

 

De grondlegger van de Ashtanga yoga is Sri K. Pattabhi Jois, heeft met zijn inzichten als uitgangspunt de houdingen voor de Ashtanga ontwikkeld. Hij ontdekte dat de adem de sleutel is tot het energetische lichaam, en gebruikte deze in combinatie met de houdingen en het activeren van zogenaamde energiesloten in het lichaam. Het doel wat hij hiermee bereikte was dat Ashtanga zich niet beperkt tot het gezond maken van het (oppervlakkige) fysieke lichaam, maar tevens het energetische lichaam te stimuleren en gezond te maken. Het stimuleren en reinigen van het energetische lichaam vergroot ook het geestelijk welzijn. Ashtanga yoga is een traditionele yoga vorm en levensstijl.
 

De acht ledematen:

 1. Yama verwijst naar de vijf onthoudingen; Ahimsa: geweldloosheid; Satya: waarheid; Asteya: niet stelen; Brahmacharya: beperkt seksueel contact met eigen partner; Aparigraha: niet hechten aan bezittingen
 2. Niyama verwijst naar de vijf voorschriften; Shaucha: lichamelijke reinheid; Santosha: tevredenheid met wat we hebben; Tapas: gedisciplineerd leven; Svadhyaya: zelfbeschouwing, jezelf ontwikkelen; Ishvarapranidhana: geloven in een hogere macht;
 3. Asana: lichamelijke oefening
 4. Pranayama: ademhaling
 5. Pratyahara: terugtrekking in de zintuigen
 6. Dharana: concentratie
 7. Dhyana: meditatie
 8. Samadhi: volledige overgave