Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

HINDU MEDITATIE

(Vedische & Yogic) 

 

Mantra Meditatie (OM Meditatie)
 

Oorsprong & Betekenis 

Een mantra is een lettergreep of een woord, meestal zonder bijzondere betekenis, die wordt herhaald om je geest te laten focussen. Het is niet een affirmatie die gebruikt wordt om jezelf van iets te overtuigen.
 

Sommige meditatieleraren dringen erop aan dat zowel de keuze van het woord, alsook de uitspraak juist is, dit is zeer belangrijk, als gevolg van de “trilling” in verband met de klank en betekenis, en dat om die reden een initiatie in het van essentieel belang is. Anderen zeggen dat de mantra zelf slechts een hulpmiddel is om de geest scherp te stellen, en het gekozen woord is volstrekt irrelevant.
 

Mantra's worden gebruikt in de hindoeïstische tradities, boeddhistische tradities (vooral Tibetaanse en “Zuivere Land” Boeddhisme), evenals in het Jainisme, het Sikhisme en het Daoïsme (taoïsme). Sommige mensen noemen mantra meditatie “om meditatie”, maar dat is slechts een van de mantra's die kunnen worden gebruikt. Een meer toegewijde georiënteerde oefening van de mantra heet japa, en bestaat uit het herhalen van heilige klanken (naam van God) met liefde. 
 

Hoe om het te doen? 

Zoals de meeste soorten meditaties, wordt het meestal zittend beoefend met de rug recht en de ogen gesloten. De beoefenaar herhaalt dan de mantra in zijn hoofd, in stilte, over en weer gedurende de gehele sessie.
 

Soms wordt deze oefening gekoppeld aan het bewust zijn van de ademhaling of het coördineren daarvan. Bij andere oefeningen wordt de mantra zachtjes gefluisterd als hulpmiddel bij concentratie.
 

Als je de mantra herhaalt, creëert het een mentale trilling die het de geest mogelijk maakt om diepere niveaus van bewustzijn te ervaren. Als je mediteert, de mantra wordt steeds abstracter en onduidelijk, totdat je uiteindelijk komt in een staat van pure bewustzijn van waaruit de trillingen ontstaan.
 
Herhaling van de mantra helpt je de verbinding met de gedachten te verbreken die je geest vullen, zodat misschien in de kloof tussen gedachten kunt glijden. De mantra is een hulpmiddel om je meditatie oefening te ondersteunen. Mantra's kunnen worden gezien als oude krachtige woorden met subtiele intenties die ons helpen om verbinding te maken met de geest, de bron van alles in het universum (Deepak Chopra).
 

Hier zijn enkele van de meest bekende mantra's van de hindoeïstische en boeddhistische tradities: 

•    OM 
•    So-Ham 
•    Om Namah Shivaya
•    Om Mani Padme Hum 
•    Rama
•    Yam
•    Ham
 

Je kunt voor een bepaalde periode van tijd oefenen, of voor een bepaald aantal “herhalingen” - traditioneel 108 of 1008. In het laatste geval worden kralen, zogeheten mala’s, gebruikt voor het tellen.
 

Als je je in de oefening verdiept, zal je merken dat de mantra “op zich” blijft, zoals het gezoem van de geest. Of de mantra kan zelfs verdwijnen, en dan ben je vertrokken in een staat van diepe innerlijke vrede. 
 

Is het voor mij? 

Mensen vinden het meestal gemakkelijker om zich te concentreren op een mantra dan op de ademhaling. Omdat een mantra een woord is en gedachten worden meestal gezien als woorden, kan het makkelijker zijn om de focus op een mantra te houden in plaats van op de ademhaling. Het is met name nuttig wanneer de geest aan het racen is met veel gedachten, want mantra meditatie vraagt om voortdurende aandacht.
 

Mediteren met een mantra kan het eenvoudiger maken om je meditatieve staat in je dagelijks leven te integreren. In welke activiteit jezelf ook bevindt, niets kan zo simpel zijn als het herhalen van de mantra in je geest. 
  
 

Transcendente Meditatie (TM)
 

Oorsprong & Betekenis 

Transcendente Meditatie is een specifieke vorm van Mantra Meditatie die door Maharishi Mahesh Yogi geïntroduceerd werd in 1955 in India en het Westen. In de late jaren 1960 en begin 1970 bereikte Maharishi bekendheid als de goeroe van de Beatles, The Beach Boys en andere beroemdheden.
 

Het is op grote schaal een bedreven vorm van meditatie, met meer dan 5 miljoen beoefenaars over de hele wereld, er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, veel gesponsord door de organisatie, om de voordelen van de oefening aan te tonen. Er zijn meer dan 600 wetenschappelijke artikelen, velen van hen zijn aan een collegiale toetsing onderworpen, en hebben wij een deel van hun onderzoek gebruikt bij het samenstellen van onze voordelen van meditatie pagina. Echter, er zijn ook critici van de Maharishi en zijn organisatie, een enkele beschuldiging van sekte-achtige gedrag en dubieuze onderzoekspraktijken.
 

Hoe om het te doen? 

Transcendente meditatie wordt niet gratis gegeven. De enige manier om het te leren is een van hun licentie instructeurs te betalen. De ondersteuning lijkt goed te zijn. 

Echter, in het algemeen is het bekend dat TM het gebruik omvat van een mantra en wordt twee keer per dag voor 15-20 minuten zittend beoefend met de ogen gesloten. De mantra is niet uniek, en wordt gegeven aan de beoefenaar op basis van zijn geslacht en leeftijd. Ze zijn ook geen “zinloze geluiden” – eerder zijn het Tantric namen van hindoegodheden. Dit is waarschijnlijk niet relevant voor de meeste mensen. 
 

Is het voor mij? 

Persoonlijk voelen wij ons niet comfortabel om iemand te adviseren om Transcendente Meditatie uit te proberen, vooral als je diep in meditatie wilt gaan.
 
 

Yoga Meditatie
 

Oorsprong & Betekenis 

Er is niet een vorm van meditatie zoals “Yoga meditatie”, dus hier worden de verschillende soorten meditatie bedoelt onderwezen in de yoga-traditie. Yoga betekent “verenigen / verbinden”. De traditie gaat zelfs zo ver als 1700 voor Christus, en heeft als hoogste doel spirituele zuivering en zelfkennis. Classical Yoga verdeelt de oefening in de gedragsregels (yamas en niyamas), fysieke houdingen (asana's), ademhalingsoefeningen (pranayama) en contemplatieve werkwijzen van meditatie (pratyahara, dharana, dhyana, samadhi).
 

De Yoga traditie is de oudste meditatie traditie op aarde, en ook degene met de meest uiteenlopende oefeningen. 
 

Hoe om het te doen?

Hier zijn een aantal soorten van meditatie beoefend in Yoga. De meest voorkomende en universele Yoga meditatie is de “derde oog meditatie”. Andere populaire soorten zijn om de aandacht te focussen op een chakra, het herhalen van een mantra, visualisatie van het licht, of staarmeditaties.
 
•    Derde Oog Meditatie - het richten van de aandacht op de “plek tussen de wenkbrauwen” (genoemd door sommigen “het derde oog” of “ajna chakra”). De aandacht is voortdurend doorgestuurd naar dit punt, als een middel om de geest tot zwijgen te brengen. De “stille kloven” tussen gedachten worden groter en dieper. Soms gaat dit gepaard met fysiek “kijken”, met de ogen gesloten, naar die plek.
 
•    Chakra Meditatie - de beoefenaar richt zich op een van de zeven chakra's van het lichaam (“centra van energie”), doorgaans het doen van visualisaties en het zingen van een bepaalde mantra voor elke chakra (lam, vam, ram, yam, ham, OM). Meestal wordt het gedaan op het hart chakra, derde oog, en de kroon chackra.

•    Staar Meditatie (Trataka) - vaststelling van de blik op een extern object, een kaars, beeld of een symbool (yantras). Het wordt gedaan met de ogen open en daarna met de ogen gesloten, om zowel de concentratie en visualisatie bevoegdheden van de geest te trainen. Na het sluiten van de ogen, moet je nog steeds het beeld van het object in je “mind's eye” houden. Deze meditatie is heel belangrijk en krachtig.

•    Kundalini Meditatie - dit is een zeer complex systeem om te beoefenen. Het doel is het ontwaken van de “kundalini-energie” die slaapt in de onderkant van de ruggengraat (het stuitje), de ontwikkeling van verschillende psychische centra die zich in het lichaam bevinden, en tenslotte verlichting. Er zijn een aantal gevaren verbonden aan deze oefening, en het moet niet worden beoefend zonder de begeleiding van een gekwalificeerde yogi.
 
•    Kriya Yoga - is een set van bekrachtiging, ademhaling en meditatie oefeningen onderwezen door Paramahamsa Yogananda. Dit is meer geschikt voor degenen die een devotionele temperament hebben, en op zoek zijn naar de spirituele aspecten van meditatie.
 
•    Geluid Meditatie (Nada Yoga) - gericht op geluid. Begint met meditatie op “geluiden van buiten”, zoals rustgevende ambient muziek (zoals Native American fluitmuziek), waarbij de student al zijn aandacht richt op alleen het horen, als ondersteuning voor het kalmeren en het een worden met de geest. Met deze oefening ontwikkel je het horen van de “interne geluiden” van het lichaam en geest. Het uiteindelijke doel is om de “Ultimate Sound” (para nada), dat is een geluid zonder trillingen horen, die zich manifesteert als “OM”.
 
•    Tantra - in tegenstelling tot de populaire opvatting in het Westen, hebben de meeste Tantra oefeningen niets te maken met rituele seks (deze werd beoefend door een minderheid van de geslachten). Tantra is een zeer rijke traditie, met tientallen verschillende contemplatieve oefeningen. De tekst Vijnanabhairava Tantra, bijvoorbeeld, bevat 108 “meditaties”, de meesten van deze meditaties zijn voor meer geavanceerden (die al een zekere mate van stilte en mind control beheersen).
 

Hier zijn enkele voorbeelden uit de Vijnanabhairava Tantra tekst:
-  Laat de geest en de zintuigen samensmelten in de binnenruimte in het spirituele hart. 
-  Wanneer een object wordt waargenomen dan worden alle andere objecten leeg. Concentreer je op die leegte. 
-  Concentreer je op de ruimte die ontstaat tussen twee gedachten. 
-  Breng je aandacht naar het centrum van de schedel. Dichte ogen. 
-  Mediteer ter gelegenheid van elke grote vreugde. 
-  Mediteer op het gevoel van pijn. 
-  Sta stil bij de werkelijkheid die bestaat tussen pijn en genot. 
-  Mediteer op de leegte in je lichaam die zich uitbreidt in alle systematische richtingen. 
-  Concentreer op een bodemloze put, of staan op een zeer hoge plaats. 
-  Luister naar de Anahata [hart chakra] geluid. 
-  Luister naar het geluid van een muziekinstrument terwijl het vervaagt. 
-  Beschouw het universum of het eigen lichaam als zijnde gevuld met gelukzaligheid. 
-  Concentreer intens op het idee dat het universum is volledig vrij. 
-  Beschouw dat dezelfde bewustzijn bestaat in alle lichamen.
 

•    Pranayama - ademhaling regulatie. Het is niet precies meditatie, maar een uitstekende oefening om de geest te kalmeren en voor te bereiden op meditatie. Er zijn verschillende soorten Pranayama, maar de eenvoudigste en meest onderwezen een is de 4-4-4-4. Dit betekent ademen tellen tot 4, vasthouden voor 4 seconden, uitademen in 4 seconden, en leegte vasthouden voor 4 seconden. Adem door je neus, en laat de buik (en niet de borst) degene zijn die beweegt. Herhaal dit een aantal keren. Deze manier van de ademhaling balanceert de stemmingen en kalmeert het lichaam, en kan overal worden gedaan.
 

Yoga is een zeer rijke traditie, met verschillende vormen, dus er zijn vele andere technieken. Maar degenen hierboven zijn de meest bekende; de anderen zijn meer specifiek of complex.
 

Is het voor mij? 

Met al deze vormen van meditatie in yoga, zal er waarchijnlijk een vinden die bij je past, misschien zal nada yoga je zal aantrekken. Als je een toegewijde persoon bent, is Kriya Yoga een goede optie. Kundalini en Chakra meditatie mag alleen worden beoefend onder begeleiding van een leraar. 

De eenvoudigste vorm om te proberen is waarschijnlijk de “derde oog meditatie”, deze is eenvoudig en levert vrij snel resultaat. Voor de andere zou je waarschijnlijk behoefte hebben aan meer instructie, hetzij van een leraar of een goed boek. Trouwens, Pranayama is zeker iets waarvan iedereen kan profiteren. 

 

Zelfonderzoek en “I Am” Meditatie
 

Oorsprong & Betekenis 

Zelfonderzoek is de Nederlandse vertaling voor de Sanskriet term Atma Vichara. Het betekent onze ware aard “te onderzoeken”, naar het antwoord op de vraag “Wie ben ik?”, die eindigt met de intieme kennis van onze ware zelf, onze ware wezen te vinden. We zien verwijzingen naar deze meditatie in zeer oude Indische teksten; echter, werd het zeer populair en uitgebreid door de 20e-eeuwse Indiase sage Ramana (1879 - 1950).
 

De moderne non-dualiteit beweging (of neo-advaita), die sterk is geïnspireerd in zijn leer - evenals die van Nisargadatta Maharaj (1897 - 1981) en Papaji - maakt sterk gebruik van deze techniek en variaties. Veel hedendaagse leraren gebruiken deze techniek, de meest bekende daarvan zijn Mooji, Adyashanti en Eckhart Tolle.
 

Hoe dat te doen?

Deze oefening is zeer eenvoudig, maar ook heel subtiel. Wanneer je het uitlegt kan het misschien abstract klinken.
 

Je gevoel van “ik” (of “ego”) is het centrum van je universum. Het is daar, in een of andere vorm, achter al je gedachten, emoties, herinneringen en waarnemingen. Toch zijn we niet duidelijk over wat dit “ik” is - over wie we werkelijk zijn, in wezen - en verwarren het met ons lichaam, onze geest, onze rollen, onze labels. Het is het grootste mysterie in ons leven.
 

Met Zelfonderzoek, de vraag “Wie ben ik?” wordt gevraagd in jezelf. Je moet iedere mondelinge antwoord dat in je opkomt kunnen verwerpen, en het gebruik van deze vraag alleen als een hulpmiddel om je aandacht vast te stellen in het subjectieve gevoel van “ik” of “ik ben”. Wordt er één mee, ga er diep. Dit zal dan je ware “ik” onthullen, je echte zelf als zuiver bewustzijn, voorbij alle beperking. Het is niet een intellectuele achtervolging, maar een kwestie om de aandacht op de kern van je waarneming en ervaring te brengen: de “ik”. Dit is niet je persoonlijkheid, maar een pure, subjectief gevoel van bestaan - zonder afbeeldingen of concepten die eraan verbonden zijn.
 
Wanneer gedachten/gevoelens ontstaan, vraag jezelf af: “Van wie is dit ontstaan?” Of “Wie is zich bewust van _____ (woede, angst, pijn, of wat dan ook)?” Het antwoord zal zijn “Ik ben het!”. Vanaf dat moment vraag je: “Wie ben ik?”, om de aandacht terug te brengen naar het persoonlijke gevoel van eigenwaarde, of aanwezigheid. Het is puur bestaan, object loos en de keuze loos bewustzijn.
 

Een andere manier om deze oefening uit te leggen is om gewoon de geest te focussen op je gevoel van, de non-verbale “Ik ben” dat in je zit. Houd het puur, zonder associatie met alles wat je waarneemt.
 

Alle andere vormen van de “ik” (jijzelf) meditatie zijn gericht op een voorwerp, intern of extern, lichamelijke of geestelijke. In zelfonderzoek, is de “ik” gericht op zichzelf, het onderwerp. Het is de aandacht gericht naar de bron. 
Er is geen bijzondere positie om te oefenen, hoewel de algemene suggesties over houding en milieu nuttig zijn voor beginners.

 

Is het voor mij? 

Deze meditatie is zeer krachtig in het brengen van innerlijke vrijheid en vrede, toch, als je geen eerdere ervaring hebt met meditatie, kan je het erg moeilijk vinden om door te gaan. Als eerste hulp om je een idee te geven, adviseren wij om enkele geleide meditaties van Mooji te volgen op YouTube.