Yoga - Meditatie - Ayurveda
 • nl
 • en
 • de
 • fr

Kinderyoga cursussen

Kinderyoga is: WORDEN WIE JE BENT
 

Wat is kinderyoga?

Kinderen accepteren zoals ze zijn, de ruimte, LIEFDE en handvatten geven die zij nodig hebben om op te groeien tot zelfbewuste, ontspannen volwassen mensen, die in staat zijn liefdevol met hun omgeving om te gaan. Er is geen competitie, het niet hoeven te presteren ervaren veel kinderen als een opluchting. Iedereen doet wat hij kan. Zo is yoga geschikt voor alle kinderen.

 

Kinderyoga is anders dan yoga voor volwassenen; terwijl volwassenen zich naar binnen keren om zichzelf weer te leren kennen, hebben kinderen ruimte nodig om zich te manifesteren, uitdrukking te geven aan wie ze zijn. Kinderyoga is dan ook beweging, is dynamisch. Spelend bewegen, ontwikkelen, af-wikkelen, los en onbevangen, anders wordt het in-gewikkeld. Yoga biedt kinderen de hulpmiddelen, die ze de rest van hun leven bij zich dragen.

 

Lessen

Voor de jongste groep worden de lessen vaak in de vorm van sprookjes, verhalen en versjes gegeven, ze spelen in hun eigen “toneelstuk”de hoofdrol. De yogahoudingen (asana's) zijn nog eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei hulpmiddelen, zoals muziek, lappen, knutsel- en tekenmaterialen, waarmee de kinderen zichzelf tot uitdrukking brengen.

 

Bij de oudere kinderen worden de oefeningen dynamisch uitgevoerd, maar kunnen wel langer worden volgehouden. Over alles kan wat dieper worden ingegaan, visualisaties worden niet meer altijd uitgebeeld, zoals bij de kleinsten, maar vaker innerlijk ervaren.

 

De jongeren vragen met de al of niet spelende fysieke- en emotionele veranderingen weer een heel eigen benadering. De oefeningen, is een flow van beweging en dit samen met de ademhaling. In het kringgesprek wordt vaak ingegaan op de yama's en niyamas met hun eigen kijk en benadering op de morele idealen en voorschriften. Zij weten van binnenuit wat juist is, en hebben de van buitenaf opgelegde regels vaak niet nodig.

 

Met een korte stilte(meditatie) eindigt elke les.

 

Workshop Kinderyoga op maat

Voor wie is deze cursus bestemd:

 • Leerkrachten; Jeugdwerkers; Peuterleidsters; Ouders;
 • Geef je dramales, muziekles of gewoon les op school, intregeer de yoga;
 • Bedrijven: als onderdeel van een bedrijfsuitje.

 

Thema: yoga en spel

Door de speelse yogaoefeningen ondervinden we de vreugde in onszelf. De oefeningen zorgen voor nieuw inzicht en vergroten de eigen bewegingsvrijheid. Bewustzijn van beweging. Dit zorgt voor een opening in onze houding tegenover ons zelf en anderen. Door te ontspannen komen we tot creatieve vermogens en verruimen hierdoor onze mogelijkheden. Ontspannen van lichaam en geest.

 

We maken gebruik van de volgende onderwerpen en de daaraan verbonden opdrachten:

 
 • wat is yoga ?
 • waarom kinderyoga?

 

 

 • wie ben ik ?
 • wat is mijn doel in dit leven?
 

 

Oefeningen leren ons de grenzen van onszelf en de anderen kennen en respecteren, het leven in het nu.

 

Kinderyoga docentenopleiding

De kinderyoga docentenopleiding is gebaseerd op de raja yoga. Dat wil zeggen volgens de yoga sutra's van Patanjali, aangepast aan het kind. Janni heeft zelf een kinderyoga opleiding gevolgd in Den Haag bij Osmose. Doordat ze zelf al les gaf werd haar duidelijk dat kinderyoga niet alleen spel maar ook yoga moet zijn, dat wil zeggen de verbinding die in de acht stappen van Patanjali naar voren komen deze ook in de cursus te verbinden. Door de hele les loopt deze rode draad. Een les is een geheel, maar dat geheel kan ook uit meerdere lessen bestaan. De opleiding is dan ook geschikt voor iedereen die met het kind te maken heeft, de vraag is wat wil je met deze cursus bereiken ?

 

Reactie ex-cursist Hannie Kikkert-Drost: " Pas nu ik zelf een tijdje les geef besef ik dankbaar wat een goede opleiding ik heb gehad! Altijd weer kan ik ideeën opdoen uit het lesmateriaal, maar nog belangrijker vindt ik dat je tijdens deze opleiding weer contact krijg met het kind in jezelf, zodat je de wereld van het kind opnieuw leert begrijpen. Voor mij de grootste bron van inspiratie!"

 

Docent Janni Mes

Na acht jaar bij meester Henk Plaatsman, Stichting Raja yoga Noord Holland Noord, les te hebben gevolgd rolde Janni in 2000 in het leraarschap. Ze gaf les in Anna Paulowna, Hippolytushoef en later ook in Schagen. Na een intensieve leerperiode heeft ze het meesterschap behaald en werden de raja yogalessen (basis-, leraren- en de meesteropleiding) thuis en alleen nog in Den Helder gegeven. Daarnaast startte ze met opleiding kinderyoga bij Osmose in Den Haag. Inmiddels heeft ze deze opleiding vertaalt naar een docentenopleiding voor kinderyoga op basis van raja yoga en leidt ze mensen op tot docent kinderyoga.

 

Door de oprichting in 2004 van stichting “Alaya”, yogaschool voor kinderen en volwassenen, probeert ze uitdrukking te geven aan haar kennis van yoga en kwaliteiten op het gebied van creativiteit, levens- en werkervaring. Haar ideaal is een yogaschool te realiseren dat ruimte biedt voor ontmoetingen, voor stilte en meditatie, maar ook voor iedereen, die op de een of andere manier zijn weg zoekt.

 

Meer info over kinderyoga.