Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Verschillende vormen meditatie

 

Meditatie heeft tientallen voordelen en iedereen doet het. Je zoekt naar informatie online of in een boekhandel, en ziet dat er veel verschillende manieren zijn om meditatie te doen, tientallen meditatietechnieken, en soms ook tegenstrijdige informatie. Je vraagt je af welke manier het beste is voor jou. 
 

Hieronder helpen we je om de zee aan informatie van de verschillende beoefeningen van meditatie in het kort uit te leggen. Er zijn letterlijk honderden - zo niet duizenden - vormen van meditatie, dus hier zullen wel alleen de meest populaire uitleggen.
 

Algemene vormen

Wetenschappers classificeren meditatie meestal op basis van de manier waarop ze de aandacht vestigen in twee categorieën: Gefocuste Aandacht en Open Monitoring. Wij willen graag een derde voor te stellen: Moeiteloos Aanwezigheid. 
 

Gefocuste Aandacht Meditatie 

Het richten van de aandacht op een enkel object gedurende de hele meditatie sessie. Dit object kan de ademhaling, een mantra, visualisatie, een deel van het lichaam of een extern object zijn. Als de beoefenaar vooruit gaat, dan wordt vermogen om de stroom van de aandacht in het gekozen object te houden wordt sterker, en afleidingen worden minder en korter. Zowel de diepte en de standvastigheid van zijn aandacht worden ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn: Samatha (boeddhistische meditatie), sommige vormen van Zazen, het Houden van Vriendelijkheid Meditatie, Chakra Meditatie, Kundalini Meditatie, Sound Meditatie, Mantra Meditatie, Pranayama, sommige vormen van Qigong, en vele anderen. 
 

Open Toezicht Houden Meditatie

In plaats van de aandacht te focussen op één object, houden we het open, het toezicht houden op alle aspecten van onze ervaring, zonder oordeel of gehechtheid. Alle waarnemingen interne waarnemingen (gedachten, gevoelens, geheugen, enz.) of externe (geluid, geur, etc.), worden herkend en gezien voor wat ze zijn. Het is het proces van niet-reactief toezicht houden op de inhoud van de ervaring van moment tot moment, zonder op hen in te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: Mindfulness Meditatie, Vipassana, evenals enkele vormen van Taoïstische Meditatie. 
 

Moeiteloos Aanwezigheid

Het is de staat waar de aandacht niet in het bijzonder op iets is gericht, maar berust op zichzelf - rustig, leeg, stabiel, en introvert. We kunnen noemen het ook wel “Keuzeloos Bewustzijn” of “Puur Zijn”. Het grootste deel van de meditatie citaten vind spreken over deze toestand.
 

Dit is eigenlijk het ware doel achter alle soorten van meditatie, en niet een meditatie-vorm op zich. Alle traditionele technieken van meditatie erkennen dat het doel van focus, en zelfs het proces van toezicht houden, slechts een middel is om de geest te trainen, zodat moeiteloos innerlijke stilte en diepere staten van bewustzijn te ontdekken zijn. Uiteindelijk wordt zowel het doel van focus alsook het proces zelf achterwege gelaten, en is er alleen nog het ware zelf van de beoefenaar “pure aanwezigheid”. 
Bij een aantal meditatie technieken is dit vanaf het begin de enige focus. Voorbeelden zijn: Zelfonderzoek (“Ik ben” meditatie) van Ramana Maharishi, Dzogchen, Mahamudra, sommige vormen van Taoist Meditatie en een aantal geavanceerde vormen van Raja Yoga. In ons standpunt, vereist deze vorm van meditatie altijd voorafgaande training om effectief te zijn, ook al wordt dit soms niet uitdrukkelijk gezegd (alleen impliciet).

Verschillende stijlen

Hieronder tref je informatie aan over de verschillende stijlen van meditatie:


Boeddhistische meditatie

Hindu meditatie

Chinese meditatie

Christelijke meditatie

Geleide meditaties
 

Wat nu? 

Met al deze stijlen beschikbaar, en de vele nuances in elk van hen, kun je er zeker van zijn er een te vinden die je leuk vindt en bij je past. Je kunt een aantal van deze oefeningen zelf proberen. Maar probeer ook een leraar te vinden met wie je verbinding kunt maken, omdat dit een enorm verschil in je reis kan maken. Maak kennis met verschillende meditatieleraren en groepen en zie wat hun oefeningen voor hen heeft gedaan. Het vinden van de juiste oefening voor jezelf is belangrijk. 

Als je eenmaal een vorm van meditatie hebt gekozen, en de gewoonte in je dagelijks leven hebt toegepast, dan is de volgende stap om het proces van meditatie beter te begrijpen.