Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Yogamatten beoordeling

 
Hoe vindt u de juiste yogamat in het ruime aanbod aan yoga matten? Door de vele vormen van yoga stijlen is er een diversiteit aan yogamatten ontwikkeld. En daar is niets mis mee. Hieronder vindt u een aantal specifieke onderwerpen betreffende een yogamat. Waar moet een yogamat aan voldoen en waar kunt u op letten bij de aankoop van uw mat. De juiste yoga mat gaat namelijk jaren mee en daarom is het van groot belang dat u de goede mat uit het grote aanbod kiest. Daar hechten wij veel waarde aan en hebben alles voor u op een rijtje gezet. 
 

Doel van de yogamat

Het doel van een yogamat is ondersteuning bieden tijdens het beoefenen van yoga. Naast ondersteuning is grip, comfort en hygiëne belangrijk. Wanneer yoga wordt beoefend in de yogastudio, yogaschool, thuis of in de vrije natuur, waar u wordt omringd door het geluid van vogels en de geur van gras, is het gebruik van een yogamat raadzaam en prettig.
 
Yogamatten zijn in diverse maten, designs, kleuren en materialen verkrijgbaar. Het kiezen uit het grote aanbod aan yogamatten valt dan ook niet mee. Er zijn matten voor algemeen en mild gebruik tot professionele. De ontwikkelingen staan op het gebied van yoga en yogamatten niet stil, alle yoga vormen vragen om een specifieke yogamat en producenten zijn op zoek naar die juiste yogamat.
 

Beoordeling yogamatten

Wij hebben een aantal yogamatten met hun kenmerken voor u op een rij gezet. U vindt deze in de linker kolom. Geef uw mening zodat wij onze producten tot een nog hoger niveau kunnen brengen. Geheel onderaan vindt u de webshop.

 

Algemeen

Een goede yogamat geeft zoals gezegd ondersteuning, moet stroef zijn, het materiaal van goede kwaliteit en de yogamat heeft de juiste afmeting passend bij uw postuur. De kwaliteit van de yogamat bepaald in vele gevallen de prijs. Goedkope yogamatten zijn vaak glad en hebben een korte levensduur. De duurdere matten hebben een betere dichtheid en zijn daarom veiliger en duurzamer.

 

Een goedkope yogamat heeft een aantal nadelen. Allereerst zijn deze yogamatten vaak heel erg dun en daardoor niet prettig in het gebruik. Daarnaast de geur van de yogamat omdat er chemische bestanddelen in de yogamat zijn gebruikt. De gemiddelde dikte van een yogamat is 4 tot 5 millimeter. De PVC matten zijn veelal iets dikker waardoor de yoga mat minder flexibel is maar wel onverwoestbaar. Yogamatten met een dikte van 5 mm of meer zijn aan te raden bij Asthanga en Power yoga.

 

Comfort en yogamat

Het comfort is persoonlijk omdat er vele aspecten meespelen bij een comfortgevoel. Moet de yoga mat warmte vasthouden zoals bij de schapenwollen yogamatten of gaat het om de maatvoering of veiligheid en stabiliteit. Yogamat Diamant heeft een zeer goede grip, demping en zorgt voor stabiliteit en veiligheid op zowel een harde en zachte ondergrond. Maar een schapenwol yogamat biedt gevoelsmatig meer comfort doordat de mat zacht en warm aanvoelt. Ook de dichtheid van het materiaal bepaalt het comfort gehalte, een lage dichtheid maakt de mat slap en biedt weinig ondersteuning. Zo geeft iedere yogamat zijn eigen comfortgevoel.

 

Grip en yogamat

Belangrijk is de grip van een yogamat, het biedt stabiliteit en veiligheid. Met een stroeve yogamat is de grip hoger, de stroefheid wordt bepaald door het materiaal, productie en externe omstandigheden. Bij de keuze voor de hoogte van de grip speelt de vorm van yoga mee.

 

Levensduur en yogamat

De dichtheid van het materiaal bepaalt de kwaliteit van de yogamat. Hoe lager de dichtheid hoe minder de kwaliteit waardoor de levensduur wordt beperkt. Ook transpiratie beinvloed de levensduur. Het is daarom raadzaam bij veel transpireren een yoga handdoek of rug te gebruiken. De levensduur van een yogamat is niet alleen afhankelijk van het materiaal, zo is de redelijk comfortabele yogamat Asana vervaardigd uit pvc maar door de dichtheid alleen geschikt voor mild gebruik. De Asthanga mat heeft een toplaag van harder pvc die versterkt is met vezels en een zachte pvc kern waardoor deze zwaar is te belasten.
 

Milieubelasting en yogamat

Het produceren van PVC en TPE yogamatten gaat door middel van walsen. Aan de walsrol zit een heel dun laagje paraffine-olie, zodat de yogamat niet aan de wals blijft plakken. Deze olie kan de fabrikant niet geheel verwijderen, waardoor in het begin de yogamat niet geheel de optimale stroefheid heeft en heeft de yogamat een lichte rubbergeur. Door de yogamat goed te reinigen met een milde zeep gaat de olie er (grotendeels) af.
 
 

Toelichting op de yogamatten beoordeling:

Algemeen:  Voldoet de yogamat aan uw verwachtingen. Schrijf bij opmerking uw bevindingen.
Comfort:      Materiaal type, maatvoering en de eigenschappen van het materiaal.
Grip: Hoe is de grip van de yogamat?
Levensduur: Is de levensduur naar uw verwachting?
Milieubelasting: Is milieubelasting keuze bepalend?

 

 

 

Uw reactie helpt ons verbeteren

Opmerking

Algemeen
Comfort
Grip
Levensduur
Milieubelasting
Naam
E-mail

Antwoord op de som