Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Raja yoga opleiding

Het rijbewijs voor het universum Raja Yoga

 

Het achtvoudig pad van Patanjali bevat alle vormen van yoga. De inhoud mag misschien wat orthodox overkomen, de aanpak is dat helemaal niet. Je bent vrij en beslist zelf wat je wilt en wanneer het je uitkomt.

              

Je bent een onderdeel van het geheel
Alles is een onderdeel van het AL
Ervaren van het geheel

 

Docent

Sander van der Kruk heeft gedurende 23 jaar studie gevolgd en onderzoek gedaan naar de vormen van yoga, vedisch bewustzijn en de theosofie. Zijn studie heeft hij afgerond bij meester Henk Plaatsman, Stichting Raja yoga Noord Holland Noord. Sander van der Kruk is verantwoordelijk voor de stichting Fascinerend, een landelijke organisatie voor yoga en ayurveda. Vanuit Fascinerend geeft hij diverse lezingen en workshops.

 

Lessen

Locatie van de lessen: Weereweg 28a, Lutjewinkel. Zie voor meer informatie over de diverse lessen: www.vedisch.nl

 

Kosten van de opleiding

Het lesgeld bedraagt € 15,00 voor een les van 2 uur.
De lessen worden per 4x voldaan.

 

Advies

  • Neem pen en papier mee om aantekeningen te maken.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan.
  • Neem een (wollen) deken mee om op te zitten of liggen.
  • Sieraden kun je beter thuis laten, ze stagneren de energie.

 

 

Voor meer informatie

Fascinerend
Weereweg 62
1732 LM Lutjewinkel

Telefoon: 0224 541154
Mobiel: 06 10111107

 

De onderwerpen van de lessen omvatten ondere andere:

1)

De eerste stap noemt men in het Sanskriet:

 

YAMAS


Eerst wordt er gewerkt aan het zien en stoppen van oude gewoonten, vooroordelen, houdingen, die zich meestal mechanisch voordoen. Dit begint met het hierop toezien resp. Zelfobservatie en in tweede instantie het weigeren om deze zomaar te laten gebeuren. Zo wordt men bewuster en onstaat er tijd om de juiste keuze te maken, de juiste beslissing te nemen. Zo wordt geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, kuisheid (iets anders dan onthouding; ook wel zuiverheid genoemd) en niet-begeren beoefend.

 

2)

De tweede stap noemt men in het Sanskriet:

 

NIYAMAS

 

De ontstane leegte op het morele vlak wordt nu gevuld met de beoefening van zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie, en overgave aan de Allerhoogste, zodat men een gezonde ethische basis krijgt.

 

3)

De derde stap noemt men in het Sanskriet:

 

ÂSANAS (statische houdingen)
 

Dan kan begonnen worden met het verkrijgen en verstevigen van lichamelijke gezondheid door middel van fysieke oefeningen, die naast het oplossen van klachten en kwalen ook soepelheid en kennis van het fysieke lichaam opleveren. In het lichaam vastgezette emoties worden aangepakt.

 

 

4)

De vierde stap noemt men in het Sanskriet:

 

PRÂNÂYÂMA


Omdat de energiekanalen door het voorgaande grotendeels vrijgemaakt worden van blokkades, kan men thans zonder gevaar met het richten van de energiestromen beginnen en de vitaliteit en kracht verhogen. De levenskracht ‘Prana’ komt vollediger tot zijn recht door de mentale techniek van de werkelijke beheersing van energie.

 

 

5)

De vijfde stap noemt men in het Sanskriet:

 

PRATYAHÂRA


Hierdoor wordt men echter ook veel gevoeliger op zintuiglijk en motorisch vlak, zodat terugtrekking van energie of onthechtings-oefeningen een pure noodzaak worden om emotionele en mentale chaos te vermijden.

 

In de basiscursus wordt aan deze vijf eerste stappen van de Râja Yoga het meeste aandacht besteed. Tevens wordt een begin gemaakt met de laatste drie stappen.

 

6)

De zesde stap noemt men in het Sanskriet:

 

DHÂRANA


Door studie en verdieping in de werking van ons subtiele wezen en het gericht houden van de aandacht op een bepaald onderwerp, wordt de mentale kracht verhoogd.

 

7)

De zevende stap noemt men in het Sanskriet:

 

DHYÂNA


Als de onderbrekingen in die éénpuntige gerichtheid van de aandacht niet meer optreden, spreekt men van meditatie. Het mentale proces wordt rustig en efficient.

 

 

8)

De achtste stap noemt men in het Sanskriet:

 

SAMÂDHI


Tenslotte verkrijgt men ware kennis en de ontplooiing van hogere vermogens. Dit kan een aanvang nemen door beoefening van contemplatie. Men ontwikkeld op spiritueel plan, door op te gaan in de essentiële aard van de gedachte.