Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

 

Yoga en spirituele boeken

In alle genre's zijn er boeken verkrijgbaar, van lekker leesbare romans tot wetenschappelijke boeken. Esoterische boeken worden veelal onder de 'zweverige' boeken geschaard maar horen onder het wetenschappelijke genre. Wat er in esoterische boeken wordt behandeld ligt tussen spiritualiteit en psychologie, daarom ook begrijpelijk dat de boeken als spiritueel worden aangemerkt. Esoterie houdt zich bezig met levenservaring en de zin van het leven. Het betekent naar binnen, naar de Ziel, nog een stapje verder; naar het Licht. Het accepteert filosofische en religieuze stroming en staat toe om te ontwikkelen op een werkelijke manier. Esoterisch betekent 'voor ingewijden'. 

 

Yoga boeken

Yogaboeken geven inzicht in wat yoga inhoudt, de boeken leggen een basis, maar yoga goed uitvoeren en het juiste gevoel gaan voelen daarvoor volgt het merendeel van de yogi yoga-lessen. Yoga is een oud Indisch woord en betekent 'verbinding'. Inmiddels zijn er tientallen vormen van yoga ontwikkelt uit de vijf basisvormen. Yoga heeft voor een ieder een andere invulling, uit gaan van het lichaam tot een vorm van sport. Yoga is ontspanning naar een bepaalde vorm van inspanning, wat wil zeggen dat de basis altijd gelijk is maar de uiteindelijke inspanning afhankelijk is van de vorm van yoga. Yoga beoefenen is een innerlijke beleving.
 
Het meest complete yoga boek is het boek Yoga Dipika (Light on Yoga) van auteur B.K.S. Iyengar, uitgebracht in 1966.  Het boek is in meer dan twintig talen vertaald en is het meest complete yoga boek dat ooit is verschenen. Bellur Krishnamukar Sundara Iyengar wordt zowel in India als in het Westen beschouwd als één van de belangrijkste yogaleraren. Hij beoefende yoga gedurende zijn gehele leven en is de oprichter van B.K.S. Iyengar-yoga. Zijn Iyengar-yogascholen zijn over de gehele wereld te vinden en naar schatting beoefenen ruim een miljoen mensen zijn vorm van yoga.
 

Ayurveda

Ayurveda is de Oosterse geneeswijze die vele handreikingen geeft voor het behoud van een goede gezondheid. Letterlijk betekent het ‘Kennis van het leven’. Volgens het Ayurvedisch concept worden we geboren met de drie basis energieën, Vata, Pitta en Kapha, die geheel in verhouding  staan. Onze levensweg zorgt ervoor dat we gaan afwijken van onze oorspronkelijke basis. Dit kan vele oorzaken hebben zoals  werk, voedingsgewoonte of stress. Onze levensstijl wil niet zeggen dat we ziek zijn maar we ondervinden wel steeds vaker ongemakken die we liever niet zouden hebben.
 
 

Uw ervaring

Kwaliteit

Opmerking

Naam
E-mail

Antwoord op de som