Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Swara yoga

 

In de Swara yoga wordt de leer van de nadi’s bestudeerd. De Nadi’s zijn de energiebanen in het lichaam. Swara Yoga is een oude wetenschap die al bestond vóór de Vedische periode. 

 

Swara is de wetenschap van de neusademhaling, wat betekent 'sound' of muzikale notitie in het Sanskriet en betekent de continue stroom van adem via de neusgat. 

Deze vorm van yoga is een oude tantra wetenschap, medeplichtigheid aan een realisatie van het kosmisch bewustzijn via een systematische studie van de stroom van adem. Swara yoga toont aan dat de stroom van adem elk neusgat afwisselend en regelmatig domineert. De stroom van adem uit één neusgat naar de andere regelmatig wordt gewijzigd, dus het balanceren van het gehele systeem, dat de centrale doelstelling van Swara Yoga is.

 
Swara Yoga stelt de relatie tussen de dominantie van adem en de verschillende activiteiten van het lichaam en de persoonlijkheid. De stroom van adem met regelmatige tussenpozen geeft een patroon en een ritme aan dat van invloed is op de lichamelijke en geestelijke conditie. Swara Yoga besteedt niet alleen aandacht aan de kwantiteit van de adem via elk neusgat, maar ook haar positie in de neusgat.
 
In de oudheid werd aangenomen dat wij door te leren om de adem te lezen en manipuleren, de staat van de handhaving van harmonie met de uiterlijke en innerlijke wereld zou zijn. De adem zou gelijkmatig mogen stromen.  Wanneer de adem in evenwicht is, is er een verschuiving in het bewustzijn.  De adem die in het rechte neusgat stroomt is 'Pingala' en de links 'Ida'. Links betekent een associatie met de lunar terwijl het rechter geassocieerd is met zonne-energie. De neus is in direct contact met de hypothalamus van de hersenen en via de sensorische zenuwen verbonden met subtiele zenuwen of de nadi's. De belangrijkste techniek van Swara Yoga is om de nadi’s te beïnvloeden, waarna prana naar alle delen van het lichaam stroomt.