Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Sahaja yoga

 
Sahaja yoga is een vorm van meditatie die ontwikkeld is door Nirmala Srivastava in Poona, India. Sahaja Yoga, wat 'herboren' of 'verbinding' betekent, is verwant aan het shaktisme, met de nadruk op de Kundalini. In Sahaja yoga wordt verbinding gelegd met het Zelf.
 
Ieder mens is geboren met een eigen energie, die zich in het heiligbeen bevindt. Door middel van specifieke oefeningen kan deze energie opstijgen, waardoor er verbinding ontstaat met het Zelf. Gedachtenloos worden is het resultaat, dit zorgt voor een fysieke, mentale en emotionele balans.
 
De grondlegster, Nirmala Srivastava; breder bekend onder de naam Shri Mataji Nirmala Devi, wordt ook wel Moeder genoemd door haar volgelingen, die haar zien als de reïncarnatie van de Adi Shakti, ofwel de oerkracht van het universum. Zij ziet de zelfrealisatie (wedergeboorte) die leidt tot het ontwaken van de levensenergie, dewelke zich in rusttoestand bevindt in het heiligbeen, als een verworven recht voor ieder mens en het existentiële bewijs dat wij van God afstammen. De beoefening van Sahaja Yoga groeide gestaag vanuit India en spreidde zich uit over vele landen in de wereld (bron: The Hindu, 2003).