Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

 

Klysma reiniging

Een klysma is een darmreiniging of darmspoeling. Via een speciale zak met een slangetje eraan wordt er water (mogelijk met toevoegingen) via de anus in de dikke darm gebracht. Daardoor worden de aanwezige afvalstoffen en oude ontlasting losgeweekt van de darmwand. Er zijn verschillende behandelingsmethoden. Men onderscheidt 2 soorten klysma's: reinigende alleen met water of met voedende kruiden. Er worden ook bij diverse centra hogedruk darmspoelingen aangeboden.

 

De oorsprong van Vati (klysma) is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische geneeswijze. Ayurveda is een 5000 jaar oude Indiase geneeswijze, welke door de tijd heen altijd praktisch is toegepast in India. Het woord "Ayur" betekent "Leven" en "Veda" betekent "Kennis". Ayurveda betekent dus kennis van het leven. 

 

Het doel van een klysma

De bedoeling is om ook harde korsten en brokken, die zich in de loop der jaren hebben vastgezet aan de darmwand, te weken en mee te trekken, want zij zijn een bron van zelfvergiftiging. Symptomen, - direct of verband houdend met een slecht functioneren van de dikke darm - kunnen verdwijnen, dankzij dit natuurlijke schoonmaak proces. Het klysma heeft als doel om, naast het verwijderen van spijsverteringsresten, ook de lever te prikkelen tot het produceren van galvloeistof, die via de galwegen in de darmen terechtkomt. Met de gal worden allerlei ongewenste stoffen verwijderd.

 

Hoe vaak de dikke darm reinigen?

Natuurlijk bepaalt u zelf mogelijk in samenspraak met een (ayurvedische) deskundige in hoeverre een klysma behandeling raadzaam en verantwoordelijk is. We raden aan om twee keer per jaar een klysma te nemen. Het liefst in het voorjaar en in het najaar. In deze tijden heeft het lichaam de meeste behoefte aan reiniging. Bij specifieke gezondheidsproblemen kan men, mogelijk na overleg, eventueel meerdere behandelingen ondergaan. Dit hangt ook samen met uw levenswijze en eetgedrag. Klysma's worden vaak in combinatie toegepast met vasten en reinigingskuren. Zodra u besluit de reiniging te ondergaan, kunt u meerdere keren achter elkaar of verdeeld over de dag een klysma toepassen. Klysma's mag je een week achter elkaar gebruiken, langer dan een week alleen op medisch advies. Wanneer er tijdens het vasten klysma's gebruikt worden, zal het reinigingseffect van de kuur nog groter zijn en de vastencrisis een stuk minder hevig.

 

Zijn er gevaren aan het toedienen van een klysma?

Voor preventief gebruik voor innerlijke reiniging dient u rekening te houden met de volgende punten:

  •  De temperatuur van het water dient rond de lichaamtemperatuur (37 graden) te zijn; vooral niet te heet of te koud!
  •  Zuiver en schoon water gebruiken. Liefst eerst even goed laten doorkoken en af laten koelen, zodat u zeker kunt zijn dat er geen schadelijke bacteriën in zitten.
  •  Gebruik van schone pannen en klysma

 

Een klysma wordt vaak toegepast bij spijsverteringsproblemen. In vele gevallen heeft het daar een positieve werking op. In een aantal gevallen wordt het bij ziektes toegepast. Het kan dan niet meer betekenen dan een hulpmiddel, zoals bij hardnekkige verstopping. De verstopping wordt (tijdelijk) opgelost, maar de stoelgang moet uiteindelijk weer uit zichzelf herstellen. Wees voorzichtig bij darmziekten of gevoelige darmen, omdat in sommige gevallen tijdelijke krampen kunnen ontstaan. Volgens sommige "wetenschappers" kan het mogelijk een risico zijn dat het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in de darmen wordt verstoord, waardoor er sneller infecties kunnen ontstaan. Als we dit in acht nemen is het advies om niet te vaak een klysma te nemen.


Wij onthouden ons van het gevn van een mening over of u een klysma kunt gebruiken bij ernstige darmziektes. Dit zou het beste in overleg met een arts kunnen gebeuren. Reguliere artsen en zelfs darm-, maag-, en leverspecialisten hebben echter soms  nooit van ayurveda gehoord. Toch zien ze meestal geen gevaar in van het nemen van een klysma, tenzij bovenstaande aanbevelingen in acht worden genomen.

 

Hoe een klysma te gebruiken?

Een klysma behandeling is geheel pijnloos en leidt veelal tot opvallend goede resultaten. Het resultaat is dat de darmen worden schoongemaakt, maar ook kan de gemoedstoestand verbeteren. Tijdens het vasten kunt u het beste elke ochtend een klysma gebruiken en de eerste 2 à 3 dagen zelfs meerdere (niet meer dan 2 uur tussen de klysma's laten verstrijken). Als u niet vast kunt u het op ieder gewenst tijdstip doen.

De klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water (of met KALDI II witte koffie) - op lichaamstemperatuur - via de anus. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer en voldoende tijd om het spoelwater af te laten vloeien.

 

1.   Sluit de afsluiter op de aanvoerslang en vul de klysmazak met vloeistof.

2.   Hang de zak op een hoogte van 1 - 1.5 m. Het is mogelijk de zak op de grond leggen en bij de start de klysma omhoog tillen. (hoe hoger hoe meer waterdruk)

3.   Ga schuin achterover zitten op het toilet, of ga liggen op de vloer of in de badkuip.

4.   Breng glij-creme (vaseline) aan op de anus en het mondstuk.

5.   Plaats het mondstuk langzaam en voorzichtig in de anus.

6.   Open de toevoer door de afsluiter open te zetten en laat de vloeistof in de darm stromen.

7.   Als er een "vol gevoel" is, dan kan de toevoer van de vloeistof gestopt worden.

8.   Masseer de darm in tegengestelde richting zodat het water ook tot in de stijgende darm komt. Begin linksonder, dan recht omhoog tot aan de ribben, daar rechtsaf en naar beneden. Probeer het 10 tot 15 minuten vol te houden.

9.   Laat de vloeistof wegstromen in het toilet.

10. Het proces kan herhaald worden.
 

Indien men niet meer dan 1 of 2 kopjes vloeistof kan binnenhouden, neem dan steeds kleine klysma's. Gemiddeld zal een volwassen persoon een 0,5 tot 2,5 liter vloeistof gebruiken. De procedure wordt over het algemeen enkele malen herhaald totdat de darm volledig is schoongespoeld. Schrik niet van de lucht, het zijn allemaal oude aangekoekte voedselresten die nu loskomen. Geleidelijk aan zal de stank en ook het uiterlijk veranderen. De beste resultaten worden behaald indien het water lang wordt vastgehouden en de darm tijdens de klysma zacht word gemasseerd.

 

Wanneer zijn de darmen schoon?

Door de kleur van het water! Wanneer het water schoon is dan kan je aannemen dat je darm ook schoon is. Hoewel, sommige mensen hebben door de jaren heen mogelijk meerdere lagen mucus en harde stukken in hun darm, die dagen of weken nodig heeft om los te komen.

 

KALDI II witte koffie

We raden aan naast het nemen van een klysma met water, ook een klysma met KALDI II witte koffie te nemen. Eerst een aantal maal een klysma met water, totdat het water wat terug komt redelijk schoon is. Daarna om af te sluiten een klysma met KALDI II witte koffie. De koffieklysma is al eeuwenoud en een beproefd middel. Door te werken met de zeer bijzondere en unieke KALDI II witte koffie zorgt u er voor dat de darm tevens een verzorging krijgt. De KALDI II witte koffie geeft hoogwaardige mineralen af in de darmen, die er voor zorgen dat de darmwand kan herstellen van de behandeling. Voor het maken van de KALDI II witte koffie kunt u het beste werken met een cafetière of met grote theezakjes. Door een koffie filterzakje wil het niet goed doorlopen.

 

  • Klysmaset compleet € 7,50