Yoga - Meditatie - Ayurveda
 • nl
 • en
 • de
 • fr

Muziek en Mantra's

Muziek is gekoppeld aan een gemoedstoestand waarin je zit of juist wilt zitten. Dan fungeert muziek als een soort van voeding. Het is de vraag welke voeding je in je wilt laten opnemen. Muziek wordt vaak bewust of onbewust gebruikt om even lekker energie bij te tanken. Je voelt je aangetrokken door een genre (stijl) die samenhangt met je genen (DNA) en karakter. Natuurlijk verbonden aan leeftijd, leefmilieu etc.
 
Als het een plaats heeft gekregen in je emotie zal de vorm zich laten herkennen in een aantrekking of juist een afstoting. Het kan een uitlaatklep zijn om los te komen of je juist sterker ergens in te laten vast zitten. Het kan ook concentratie geven om in een gevoel te komen. Vele vormen van populaire muziek zijn er door de eeuwen voorbij gekomen.
 
Deze passen bij de uiting van die specifieke tijd en het groepsbewustzijn, een levenswijze of ook wel groepskarma genoemd. Mozart is bij uitzondering in staat geweest alle denkbare melodieën te verwerken in zijn muziekstukken. Wanneer je een geluidstoon 36 keer verhoogt is het een kleur geworden. De waarachtig inwerking van deze trillingen zijn voor de mens onbegrijpbaar.

 

Mantra

Meditatieve vormen van geluid zijn vele duizenden jaren oud. Deze meditatieve vormen zijn er met en zonder de klank van de stem. Zodra de klank van de stem erbij is, worden zij mantra's genoemd. Mantra's zijn heilige formules uit de veda’s. Man tra betekent bevrijding van het denken. Door je op de klank in de mantra te concentreren maak je jezelf los uit de gedachtepatronen. Je schept ruimte om het universum in je bewustzijn toe te laten.

In mantra's zitten bovendien zaadklanken die allerlei kwaliteiten aantrekken. Mantra's zijn door heiligen als klanken uit het universum opgevangen en eeuwenlang mondeling doorgegeven tot zij als veda’s en in Tibetaanse geschriften neergeschreven werden. Ze zijn nu voor iedereen toegankelijk. Mantras vormen een brug tussen je persoonlijkheid en je spirituele universele potentie. Mantra ervaren brengt je bij heling en de diepere, stille lagen van het Zelf.

 

Gayatri Mantra, één van de bekendste en mooiste Mantra's:
 

De woorden zijn in het Sanskriet: 

Om Bhur Bhuvah Svah Tat Savitur Varenyam Bhargo Devasya Dhimahi Dhiyo Yonah Prachodayat!

 

De vertaling is als volgt:

Door alle lagen van ervaring heen, is 'dat' de ware aard die het bestaan verlicht. Het allerhoogste ene. Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie, de verheven schittering van het verlichte bewustzijn gewaar worden.
 

Hein Braat is de bekendste mantra zanger van Nederland. Ook in vele andere landen bekend als “de koning van de mantra”. De meeste mensen die geïnteresseerd zijn in oosterse filosofieën zullen alwel kennis hebben genomen van zijn welluidende stem via de tapes of later de cd ‘s. Hij tracht ons mee te nemen in de trilling van het geluid.
 

Meer informatie over Nederlands bekendste zanger van de mantra, Hein Braat.

 

Krishna Das

Waarschijnlijk de bekendste mantra zanger ter wereld die vele cd's heeft uitgebracht, is Krishna Das.

 

Hieronder vindt u, naar onze mening, een aantal goede cd’s met mantra's:

 • The meditative sound of Buddh
 • Henry Marshall mantras cd’s
 • Ganesh Mantra
 • Dewa Che - Dechen Shak-Dagsay
 • Tibetan Incantations - The meditative sound of Buddh
 • Tibetan - The Mediative Sound Of Buddhist Chants
   

 

Overige aan te bevelen muziek voor spirituele groei:

 

Lisa Gerrard 

Lisa weet door de zware emoties heen te breken met licht. Dit doet zij door middel van klank. Zij heeft bewust gekozen om de nummers niet in een bestaande taal uit te voeren, zodat het denken daar niet mee vandoor kan gaan. Een diep ontroerende zangeres is Lisa Gerrard.

 

Taizé

Taizé heeft een aantal christelijke liederen opgenomen in Frankrijk, die een verzachtende werking hebben. Met name de nummers: Agnus Dei-dona nobis pacem en Nada Te Turbe zijn aan te bevelen.

 

Ngingenwe Emoyeni

De Zuid-Afrikaanse muziek van Ngingenwe Emoyeni geeft kracht en moed om in het aardse leven staan.

 

Deze bovenstaande aanbevelingen kunnen natuurlijk niet bij iedereen direct de juiste snaar raken. Immers ieder heeft zijn eigen trilling met het bijbehorende geluid. Bovenal is de innerlijke klank onbegrensd fascinerend, deze is enkel te ervaren nadat de waarachtige stilte is bereikt. Deze wensen wij een ieder het meest toe.