Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

GELEIDE MEDITATIES

 

Oorsprong & Betekenis 

Geleide meditatie is voor een groot deel een modern fenomeen. Het is een eenvoudige manier om te beginnen, en je zult geleide meditaties vinden op basis van een aantal van de bovengenoemde tradities.
 

Het beoefenen van meditatie vereist enige dosis discipline en wilskracht. In het verleden waren mensen meer toegewijd aan meditatie en meer gemotiveerd. Hun leven was eenvoudig, met minder afleidingen.
 

Nu leven we in andere tijden. Ons leven is drukker. Wilskracht komt minder vaak voor. Afleiding is overal, en meditatie wordt vaak gezien als een middel om een betere gezondheid te ontwikkelen, om prestaties te verbeteren, of zichzelf te verbeteren.
 

Om deze redenen kan geleide meditatie inderdaad een goede manier zijn om je te laten kennismaken met de oefening. Als je het eenmaal onder de knie hebt, en je wilt je oefening naar een volgend niveau brengen, dan raden wij je aan om te mediteren zonder hulp van audio. Het is aan jou om te beslissen wanneer je het gevoel hebt om deze stap te nemen.
 

Geleide meditatie is als koken met een recept. Het is een goede manier om te beginnen, en je kunt het voedsel op deze manier bereiden. Maar als je eenmaal de belangrijkste principes en smaken begrijpt, kun je je eigen gerecht koken. Het zal een andere, unieke smaak hebben; het zal jouw voorkeur hebben, en krachtiger. En dan zal je het recept niet meer gebruiken - tenzij als je een gerecht van een andere keuken probeert. 
 

Hoe dat te doen?

Geleide meditatie komt meestal in de vorm van audio (file, podcast, CD), en soms ook audio en video. Je zult merken dat een geleide meditatie in een van de volgende categorieën zal vallen (met enige overlap, uiteraard). 
•    Traditionele Meditaties - Met dit soort audio, is de stem van de leraar er gewoon om de weg van je aandacht te “illustreren” of te “begeleiden”. Om in een meditatieve staat te kunnen komen er is meer stilte dan stem en vaak geen muziek. Voorbeelden hiervan worden aangeboden door Thich Nhat Hanh en Tara Brach, zij zijn geworteld in authentieke boeddhistische oefeningen. Het doel is het ontwikkelen en verdiepen van de oefening zelf, met alle voordelen die daarbij horen. 
•    Begeleide verbeelding - Maakt gebruik van de verbeelding en visualisatie krachten van de hersenen, je wordt begeleid bij het inbeelden van een object, een entiteit, een landschap of een reis. Het doel is meestal healing of ontspanning.
•    Ontspanning & Body Scans - Helpt je een diepe ontspanning in je hele lichaam te bereiken. Het wordt meestal begeleid door rustgevende instrumentale muziek of natuurgeluiden. In Yoga worden dit Yoga Nidra genoemd. Het doel is ontspanning en rust. 
•    Affirmaties - Meestal in combinatie met ontspanning en begeleide verbeelding, het doel van deze meditaties is om een bericht in te prenten in je mind. 
•    Binaural Beats – Ook wel “brainwave entrainment” genoemd. Binaural beats werd oorspronkelijk in 1839 ontdekt door de natuurkundige Heinrich Wilhelm Dove. Hij ontdekte wanneer er signalen van twee verschillende frequenties afzonderlijk van elkaar worden gepresenteerd, één in elk oor, dat je hersenen het fase verschil detecteert tussen de frequenties en probeert dat verschil in overeenstemming te brengen. Dit wordt gebruikt om alfa-golven (10 Hz) te genereren, hetgeen de hersenen golven zijn, verbonden met de initiële levels van meditatie.
 

Terwijl ze allemaal hun voordelen hebben, is de eerste vorm het beste om je als individu zonder begeleiding verder te ontwikkelen.

 

Is het voor mij? 

Als je denkt dat de traditionele meditatie te moeilijk is, of als je niet zeker weet waar te beginnen, dan kan geleide meditaties de manier voor je zijn om te beginnen. Of als je op zoek bent naar een aantal zeer specifieke ervaringen of voordelen - zoals het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde, het verwerken van een trauma, of gewoon loslaten van enige spanning in je lichaam – dan kun je ook op zoek gaan naar een andere geleide meditatie die bij je past.