Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Vinyasa yoga

 
Vinyasa yoga wordt ook wel Flow Yoga genoemd, heeft raakvlakken met Hatha yoga. Met de ademhaling door de houdingen (asana's) heen. Vinyasa betekent stroom, doorstroming, flow.
 
De stijl van de ademhaling gebruikt in Ashtanga Vinyasa Yoga is Ujjayi, dit is een ontspannen diafragmatica stijl van de ademhaling, gekenmerkt door een oceaan aan klank die in de keel van de beoefenaar resoneert. In een praktijk wordt deze specifieke ademhaling stijl behouden in uitlijning met bewegingen. De gestage cyclus van inademen biedt de beoefenaar een kalmerend, geestelijke focal point. Bovendien, creëren vinyasa en Ujjayi samen interne warmte, die naar zuivering van het lichaam door middel van verhoogde omloop en zweten leidt.
 
Een ander belangrijke beginsel van Ashtanga Vinyasa Yoga is de bandha, of vergrendelen/spiercontractie, dat zich richt op de energie in het lichaam en is nauw verbonden met de adem. Er zijn een verscheidenheid van bandha 's. Bandha, Sanskriet voor gebonden, afsluiting, is een term die in de yoga gebruikt wordt voor een samenspel van houdingen met ademhalingstechniek, die tot doel hebben gebundelde hoeveelheden prana vast te houden en te gebruiken. Bij een bandha is er sprake van druk, samentrekking en kracht van of op de spieren.