CHINESE MEDITATIE
Taoist Meditaties
Oorsprong & Betekenis
Daoism is een Chinese filosofie en religie die teruggaat naar Lao Tzu (of Laozi). Het benadrukt het leven in harmonie met de natuur, of Tao, en de hoofdtekst is de Tao Te Ching die dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Later werden sommige lijnen van het taoïsme ook beïnvloed door boeddhistische meditatie oefeningen vanuit India, vooral in de 8e eeuw na Christus.
Het hoofdkenmerk van deze vorm van meditatie is de generatie, transformatie en verspreiding van de innerlijke energie. Het doel is om het lichaam en geest te kalmeren, te verenigen met lichaam en geest, innerlijke rust te vinden, en te harmoniseren met de Tao. Sommige stijlen van Taoist Meditatie zijn specifiek gericht op het verbeteren van de gezondheid en het geven van een lange levensduur.
Hoe dat te doen?
Er zijn verschillende soorten Taoïstische meditaties en ze zijn soms ingedeeld in drie categorieën: “inzicht”, “concentratie” en “visualisatie”. Hier volgt een kort overzicht:
• Leegte meditatie - om rustig te zitten en jezelf leeg te maken van alle mentale beelden (gedachten, gevoelens, enzovoort), om “alles te vergeten”, om de innerlijke rust en leegte te ervaren. In deze toestand is levenskracht en de “geest” kalm en gelijkmoedig. Dit is vergelijkbaar met het Confucius discipline van de “hart-bewustzijn vasten”, en het wordt beschouwd als “de natuurlijke manier”. Je kunt gewoon alle gedachten en gevoelens laten komen en gaan, zonder je er mee bezig bent of een van hen te “volgt”. Als dit moeilijk wordt gevonden of “oninteressant” is, krijgt de student met andere vormen van meditatie aangereikt, zoals visualisatie en Qigong.
• Ademhalingsmeditatie (Zhuanqi) - om te focussen op de ademhaling, of “verenigen met geest en qi”. De instructie is “focus op je ademhaling totdat het uiterst zacht is”. Soms wordt dit gedaan door simpelweg de adem rustig te observeren (vergelijkbaar met Mindfulness Meditatie in het boeddhisme), in andere tradities is dat door het volgen van bepaalde patronen van uitademen en inademen, waardoor men zich direct bewust wordt van de “dynamiek van hemel en aarde” door stijgende en dalende adem (een soort Qigong, vergelijkbaar met Pranayama in Yoga).
• Neiguan ( “innerlijke waarneming, innerlijke visie”) - visualiseren in je lichaam en geest, inclusief de organen, “innerlijke goden”, qi (levenskracht) bewegingen, en denkprocessen. Het is een proces om jezelf vertrouwd te maken met de wijsheid van de natuur in je lichaam. Er zijn bepaalde instructies voor het volgen van deze oefening, en je hebt een goed boek of een leraar nodig.
Deze meditaties worden zittend in kleermakerszit op de grond gedaan, met de rug recht. De ogen zijn half gesloten en gefocust op het puntje van de neus.
Master Liu Sichuan benadrukt dat, hoewel niet gemakkelijk, het beste is om “de adem en het bewustzijn samen te voegen” te oefenen; voor degenen die dit te moeilijk te vinden, raad hij aan je te concentreren op de onderbuik (dantian).
Is het voor mij?
Mensen die meer verbonden zijn met het lichaam en de natuur kunnen Taoist meditatie proberen, en genieten van de leer over de filosofie erachter. Of als je interesse hebt in vechtsporten of Tai Chi, zou dit je interesse kunnen zijn. Echter, Taoist centra en docenten zijn niet zo gemakkelijk te vinden als boeddhistische en Yoga docenten, dus het kan een uitdaging zijn.
Qigong (Chi Kung)
Oorsprong & Betekenis
Qigong (ook wel gespeld als Chi Kung, of Chi Gung) is een Chinees woord dat betekent “levensenergie”, en is een body-mind oefening voor de gezondheid, meditatie en martial arts training. Het gaat over langzame beweging van het lichaam, innerlijke focus en gereguleerde ademhaling. Traditioneel werd het beoefend en onderwezen in het geheim in de Chinese boeddhistische, taoïstische en Confucianist tradities. In de 20e eeuw is de Qigong beweging opgericht en maakte Daoïstische meditatie populair. Het gaat voornamelijk over concentratie oefeningen en bevordert de circulatie van energie in een inner-alchemical mode.
Taoïstische oefeningen kunnen ook gebruik maken van Qigong, maar aangezien Qigong ook wordt toegepast in andere Chinese filosofieën, hebben wij besloten om het te behandelen als een apart onderwerp.
Hoe dat te doen?
Er zijn duizenden verschillende Qigong oefeningen gecatalogiseerd, waarbij meer dan 80 verschillende soorten over de ademhaling. Sommige zijn specifiek voor martial arts (voor het bekrachtigen en versterken van het lichaam), anderen zijn voor de gezondheid (om lichaamsfuncties te voeden of ziekten te genezen), en anderen voor meditatie en spirituele ontwikkeling. Qigong kan worden beoefend in een statische positie (zittend of staand), of door middel van een dynamische set van bewegingen - dat is wat je meestal ziet in YouTube-video's en dvd's. De oefeningen worden uitgevoerd zoals bij meditatie, echter normaliter is dit zittend en zonder beweging.
Hieronder volgt een inleidend overzicht van de oefening van de zittende Qigong meditatie:
- Zit in een comfortabele positie. Zorg ervoor dat je lichaam in balans is en gecentreerd
- Ontspan je gehele lichaam - spieren, zenuwen, alsook de inwendige organen
- Reguleer je ademhaling, waardoor het diep, lang, en zacht wordt.
- Kalmeer je geest
- Plaats al je aandacht in de “lagere dantien”, dat is het zwaartepunt van het lichaam, twee duimen onder de navel. Dit zal helpen om de gi (vitale energie) te verzamelen en te laten wortelen. Waar je gedachten en aandacht is daar zal je qi zijn. Dus door je te focussen op de dantien komt de energie in deze natuurlijke reservoir bijeen
- Voel de qi vrij circuleren door je lichaam
Andere populaire Qigong oefeningen zijn:
- Kleine circulation (ook wel “microkosmische circulatie”)
- Embryonale ademen
- Acht stukken van Brocade
- Muscle Tendon Changing (of “Yi Jin Jing”, onderwezen door Bodhidharma)
De eerste twee zijn zitmeditaties, terwijl de laatste twee dynamische Qigong zijn, integratie sterkt het lichaam.
Is het voor mij?
Qigong meditatie kan aantrekkelijker zijn voor mensen die graag een meer actieve lichaam- en energiewerk willen integreren in hun oefeningen. Als zitmeditatie is ondraaglijk is voor je, en je liever meer actief bent, probeer dan een aantal van de meer dynamische vormen van Qigong. Nogmaals, er zijn verschillende stijlen van Qigong, en je kan verschillende docenten of dvd’s proberen om te kijken wat er bij je past. Sommige mensen zijn dynamische Qigong prettig gaan vinden door de beoefening van Tai Chi.