Wat is meditatie?
Meditatie is een woord dat louter en onnauwkeurig in de moderne wereld is gebruikt. Daarom is er zo veel verwarring over hoe je het kan beoefenen. Sommige mensen gebruiken het woord mediteren wanneer ze denken of overwegen; anderen gebruiken het om te kijken naar dagdromen of fantasieën. Meditatie (dhyana) is echter niet een van deze.
Wat is meditatie?
Meditatie is een precieze techniek om de geest tot rust te brengen en een bewustzijnsstaat te bereiken die totaal verschilt van de normale wakkerstaat. Het zijn de middelen om alle niveaus van onszelf te vervagen en uiteindelijk het centrum van het bewustzijn te ervaren. Meditatie maakt geen deel uit van religie. Het is een wetenschap, wat betekent dat het proces van meditatie een bepaalde volgorde volgt, bepaalde principes heeft en resultaten produceert die geverifieerd kunnen worden.
In meditatie is de geest helder, ontspannen en innerlijk gericht. Als je mediteert, ben je helemaal wakker en alert, maar je geest is niet gericht op de buitenwereld of op de gebeurtenissen die rondom je gebeuren. Meditatie vereist een innerlijke staat die stil is en op één punt gericht, zodat de geest rustig wordt. Als de geest rustig is en je niet meer afleidt, verdiept de meditatie.
Inwaarts keren
Vanaf de kindertijd zijn we alleen opgeleid om dingen in de buitenwereld te onderzoeken en te verifiëren. Niemand heeft ons geleerd hoe van binnen te kijken, het binnenste te vinden en te onderzoeken. Daarom blijven we vreemden voor onszelf, terwijl we proberen anderen te leren kennen. Dit gebrek aan zelfkennis is een van de belangrijkste redenen waarom onze relaties niet lijken te werken en waarom verwarring en teleurstelling zo vaak in ons leven heersen.
Zeer weinig over de geest wordt gecultiveerd door ons formeel onderwijssysteem. Het deel van de geest die droomt en slaapt - het enorme rijk van het onbewuste, die het reservoir van al onze ervaringen is - blijft onbekend en ongedisciplineerd; het is niet onderworpen aan enige controle. Het is waar dat het hele lichaam in de geest is, maar de hele geest is niet in het lichaam. Behalve de beoefening van meditatie, is er geen methode om werkelijk controle over de totaliteit van de geest te ontwikkelen.
Het doel van meditatie is om verder te gaan dan de geest en onze essentiële natuur te ervaren - die wordt beschreven als vrede, geluk en gelukzaligheid. Maar zoals iedereen die heeft geprobeerd te mediteren weet, is de geest zelf het grootste obstakel tussen onszelf en dit bewustzijn. De geest is ongedisciplineerd en onrechtmatig, en het verzet zich tegen pogingen om het te disciplineren of op een bepaald pad te begeleiden. De geest heeft een eigen gedachte. Daarom ervaren veel mensen tijdens meditatie alleen fantasieën, dagdromen of hallucinaties. Ze bereiken nooit de stilte die de echte ervaring van diepe meditatie onderscheidt.
We worden geleerd hoe we in de buitenwereld kunnen bewegen en gedragen, maar we worden nooit geleerd hoe we stil moeten blijven en onderzoeken wat er in onszelf is. Wanneer we dit leren door middel van meditatie, bereiken we het hoogste van alle vreugden die ooit door een mens kunnen worden ervaren. Alle andere vreugden in de wereld zijn tijdelijk, maar de vreugde van meditatie is immens en eeuwig. Dit is geen overdrijving; Het is een waarheid ondersteund door vele wijzen, zowel degenen die de wereld verloochenden en waarheid hebben bereikt, en degenen die in de wereld doorgaan met leven worden er nog steeds niet door beïnvloed.
Meditatie is een praktische manier om jezelf te kalmeren, om je vooroordelen los te laten en te zien wat openlijk en duidelijk is. Het is een manier om de geest te trainen, zodat je niet afgeleid bent of gevangen zit in de eindeloze gedachtestroom. Meditatie leert je systematisch jouw innerlijke dimensie te onderzoeken. Het is een systeem van toewijding, niet gebod. Je bent toegewijd aan jezelf, op je pad met het doel om jezelf te leren kennen. Maar tegelijkertijd, het leren om kalm en te rustig zijn, moet geen ceremonie of religieus ritueel worden; het is een universele vereiste van het menselijk lichaam.
Hoe stilte te cultiveren
Het leren om stil te blijven is de methode van meditatie. Het proces van stilte begint met het lichaam. In de yoga traditie wordt je begeleid door een bevoegde leraar om jouw hoofd, nek en wervelkolom recht te houden terwijl je in een meditatieve houding (asana) zit. Als je leert om comfortabel te zijn in deze houding, moet je er een regelmatige gewoonte van maken om elke dag, op dezelfde plaats en in dezelfde houding te gaan oefenen.
Vind een simpele, niet rommelige, rustige plek waar je niet gestoord zal worden. Zit op de vloer met een kussen onder je of in een stevige stoel, met je rug recht en je ogen gesloten. Breng dan je bewustzijn langzaam door je lichaam, waardoor alle spieren kunnen ontspannen, behalve die die je hoofd, nek en rug ondersteunen. Neem je tijd en geniet van het proces om de spanning in je lichaam los te laten. Meditatie is de kunst en de wetenschap om los te laten, en dit loslaten begint met het lichaam en gaat dan verder naar gedachten.
Zodra het lichaam ontspannen is en in vrede, breng je je bewustzijn naar je adem. Let op welk deel van je longen wordt beoefend als je ademt. Als je voornamelijk met je borst ademt, zul je niet kunnen ontspannen. Laat je ademhaling vooral door de beweging van het diafragma komen. Blijf je adem in acht nemen zonder het te controleren. In eerste instantie kan de adem onregelmatig zijn, maar geleidelijk aan wordt het regelmatig en gelijk, zonder tussenpozen en schokken.
Meditatie is een proces om je volledige aandacht te geven aan het object dat je hebt gekozen. In dit geval kies je bewust te zijn van de adem. Geef jezelf de kans om je adem op een open en accepterende manier te ervaren. Beoordeel of probeer het niet te controleren of te wijzigen. Open jezelf zo volledig dat je uiteindelijk geen onderscheid maakt tussen jezelf en de ademhaling. In dit proces ontstaan veel gedachten in je gedachten: "Doe ik dit goed? Wanneer zal dit voorbij zijn? Misschien zou ik he t raam dicht moeten doen. Ik ben vergeten een belangrijke email te versturen. Mijn nek doet pijn”. Honderden gedachten kunnen opkomen en elke gedachte zal een verder antwoord geven: een oordeel, een actie, een interesse in het nastreven van de gedachte of een poging om de gedachte los te laten.
Op dit punt, als je gewoon bewust blijft van dit proces, in plaats van te reageren op de gedachte, word je bewust van hoe rusteloos je geest is. Gedachten draaien heen en weer zoals ’s nachts als je niet in slaap kan vallen. Maar dat is alleen het probleem als je jezelf identificeert met de geest en reageert op de verschillende gedachten die in je opkomen. Als je dat doet, raak je gevangen in een eindeloze wervelwind van rusteloze activiteit. Maar als je gewoon naar deze kijkt gedachten zonder te reageren, dan kunnen ze je niet echt storen. Onthoud, het zijn niet de gedachten die je storen, maar je reactie erop.
Als je mediteert, geef je jezelf een innerlijke vakantie
Meditatie is heel simpel. Het is gewoon aanwezig. Je kunt beginnen met het volgen van je adem, en als er een gedachte komt, ga er naar toe, merk het op, wees open voor het - en het zal voorbij gaan. Dan kan je terugkomen in de adem. Je normale reactie is om te reageren op al je gedachten, en dit houd je altijd bezig in een zee van verwarring. Meditatie leert je om te kijken naar wat er binnen komt zonder te reageren, en dit maakt het verschil. Het brengt je vrijheid van de geest. En in deze vrijheid begin je te ervaren wie je bent, je onderscheid je van je mentale onrust. Je zult innerlijke vreugde en blijheid ervaren, je ervaart verlichting en innerlijke ontspanning, een soort van onderbreking van de roerigheid in jouw leven. Je hebt jezelf een innerlijke vakantie gegeven.
Deze innerlijke vakantie is geen terugtrekking van de wereld, maar de basis voor het vinden van innerlijke rust. Je moet ook leren om het principe toe te passen in je dagelijkse leven, zodat je effectiever kunt voortbewegen. Door meditatie te beoefenen, kun je leren open te staan voor wat er in je dagelijkse leven op je pad komt en het je volledige aandacht te geven.
Gewoonlijk reageer je hetzelfde op ervaringen als op je gedachten. Als iemand iets tegen je zegt, word je boos of geïrriteerd. Als je iets kwijt raakt, raak je emotioneel van streek. Je stemming hangt af van wat er komt, en als gevolg hiervan is jouw leven als een rit in de achtbaan. Je reageert voordat je volledig hebt ervaren waar je op reageert. Je interpreteert meteen wat je ziet of hoort volgens jouw verwachting, angsten, vooroordelen of weerstanden. Je verkort de ervaring en beperkt je dus tot één of twee geconditioneerde reacties in plaats van openlijk en creatief op een situatie te reageren.
Maar als je het principe van meditatie toepast op toekomstige ervaringen, dan kun je volledig volgen wat er gebeurt. Je kunt je eerste reactie volgen zonder te reageren op je reactie: "Oh, kijk hoe bedreigt ik me daardoor voel." Stel jezelf open om je reactie te ervaren, het zal door je heen bewegen waarbij ook andere spontane reacties uit voort kunnen komen, zodat je datgene kan kiezen wat het meeste helpt in die bepaalde situatie.
Op deze manier is meditatie erg therapeutisch. Het leidt niet alleen tot innerlijke balans en stabiliteit, maar geeft ook je innerlijke complexen, je onvolwassenheid, je onproductieve reflexen en gewoontes bloot. In plaats van te leven in deze complexen en gewoontes en uit te dragen, worden ze naar je bewustzijn gebracht zodat je ze volle aandacht kunt geven. Alleen dan worden ze helder.
Tekenen van vooruitgang
Heb geduld en doe je beoefening systematisch. Elke actie heeft een reactie. Het is onmogelijk om te mediteren en daar geen baat bij te hebben. Je zult de voordelen niet direct opmerken, maar langzaam en geleidelijk aan sla je de samskaras (indrukken) in de onbewuste geest op die je later zal helpen. Als je vandaag een zaadje zaait, haal je het fruit morgen niet op, maar uiteindelijk zal je dat doen. Het duurt even om resultaten te zien; wees zacht tegen jezelf.
Meditatie betekent voorzichtig alle niveaus van je wezen doorgronden, het ene niveau na het andere. Wees eerlijk tegen jezelf. Trek je niets aan wat anderen zeggen over hun ervaringen - houd je hoofd gericht op jouw doel. Het zijn je eigen gedachten die je niet toestaan om te mediteren. Om met je gedachten te werken, moet je geduldig zijn; je moet met jezelf stapsgewijs werken.
In de eerste plaats ziet je vooruitgang in termen van lichamelijke ontspanning en emotionele rust. Later kun je andere, meer subtiele veranderingen zien. Enkele van de belangrijkste voordelen van meditatie maken zich met de tijd geleidelijk aan bekend en zijn niet dramatisch of gemakkelijk waar te nemen. Blijf in je beoefening en je zult merken dat meditatie een middel is om jezelf te bevrijden van de zorgen die aan je knagen. Dan ben je vrij om de vreugde te ervaren, om volledig aanwezig te zijn, in het hier en nu.