Yoga - Meditatie - Ayurveda
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Meditatiekussens

Het merendeel van de meditatiekussens zijn rond, gevolgd door halve maan en rechthoekige modellen die de benen meer ruimte bieden. De opdruk op meditatiekussens is divers, veelal mooie tekens of symbolen al dan niet geborduurd of geprint en effen.  De kleuren van de effen kussens zijn de chakra kleuren. De kussens zijn gemaakt van een hoge kwaliteit katoenstof en hebben een dun katoenen binnenhoes met rits of tuit sluiting dat met een dun koordje wordt dicht getrokken. De vulling is veelal boekweitkaf of kapok.

 

 

 

 

Gebruik meditatiekussen

De hoogte van het meditatiekussen kan voor een beginnende met mediteren ervaren worden als te laag omdat de beenspieren moeten wennen aan de meditatie houding. De knieën komen nog niet op de grond. Om dit op te vangen is het raadzaam om het meditatiekussen op zijn kant te zetten en dan te gaan zitten. Een andere oplossing is om op twee kussens te gaan zitten of een kussen of yogablok als ondersteuning onder de knieën te plaatsen. De ervaring leert dat de spieren snel leniger worden en dat het meditatiekussen steeds lager zal worden.

 

Isvara

De term Isvara komt vanuit het Sanskriet en staat voor energie van rust, die zich op 30 cm hoogte om de aarde (grote massa) bevindt. Deze zorgt ervoor dat de aarde chakra in de energie zit, zodat je tijdens het mediteren in een rustige staat verkeert.

 

Bindu

De Bindu poorten bevinden zich op 15 cm onder de stuit en 5 cm boven de kruin. Deze zijn vertegenwoordigd in Hatha, Ha betekent zon en tha maan. Door de rug recht te houden zal de energie langs al de zeven chakra's stromen.

 

Vulling van het meditatiekussen

Het boekweitkaf waarmee het meditatiekussen is gevuld zorgt voor een goede geleiding van de lichaamswarmte waardoor het kussen koel en comfortabel blijft aanvoelen. Boekweitkaf is veerkrachtig, verkoelend, vormvast, zit prettig en geeft een goede ondersteuning waardoor lang en ontspannen kan worden gemediteerd. Daarnaast is boekweitkaf duurzaam, geurloos en blijft lang goed. Wanneer het meditatiekussen veelvuldig wordt gebruikt slijt na verloop van tijd de vulling. Deze kan dan probleemloos worden bijgevuld. Het is goed om eens in de 1 a 2 jaar de vulling te laten ademen, dit door de vulling uit het kussen te halen en een aantal dagen op een kleed of laken te laten rusten.

 

Wat is boekweit?

Boekweit is een pseudo graansoort, er kan namelijk door het ontbreken van gluten geen brood van worden gebakken maar het kan wel als basis dienen voor pannenkoeken. Boekweit wordt in Nederland nagenoeg niet meer geteeld. De buitenste laag van deze 'graansoort' wordt verwijdert om de boekweit geschikt te maken voor consumptie. Het kaf blijft over en is van oudsher uiterst geschikt als vulmateriaal voor onder andere meditatiekussens. De vorm van het kaf zorgt voor de veerkracht van het kussen. Het boekweitkaf voor navulling van het meditatiekussen, is via onze webshop te bestellen.

 

Vulling van de zabuton 

Kapok is een product van de kapokboom. Uit de rijpe vruchten van de kapokboom vormt zich een pluk zachte vezels, die bestaat uit de haren op de zaden. Deze vezels worden onder meer gebruikt als vulling voor meditatiematten. Het is een zachte, natuurlijke vezel met een prima vochtregulatie, is ventilerend, veerkrachtig, stevig en is warmte isolerend. De vulling zorgt dat u comfortabel uw oefeningen kunt doen.